Matti Pajuniemi kirjoitti progekirjan suomeksi – kirjailija vierailee Turun musiikkikirjastossa pe 6.9. klo 18

Aamunkoiton portit auki

Matti Pajuniemen kirjoittama Aamunkoiton portit ilmestyi 2013. Kansitaide on Eetu Pellonpään.

Matti Pajuniemen kirjoittama Aamunkoiton portit ilmestyi 2013. Kansitaide on Eetu Pellonpään.

Matti Pajuniemen Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979 ilmestyi alkukesästä 2013. Kyseessä on ensimmäinen laaja suomenkielinen teos ulkomaisesta progesta. Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema liki 400 sivuinen kirja on tervetullut uutuus kaikille progen ystäville.

Valtava määrä yhtye- ja albumiesittelyjä

Progressiivisen rockin antia lähestytään uudessa teoksessa albumien kautta. Pajuniemi esittelee 206 albumia yli 150 tekijältä. Suurimman osan kirjasta täyttää brittiläinen musiikki. Painotus on tarpeen, sillä niin monet muusikot ja klassikkobändit ovat brittejä: Pink Floyd, The Moody Blues, Genesis, Yes, Jethro Tull, Emerson Lake & Palmer, Camel ja monet muut.

Pajuniemi jatkaa kirjassaan kuitenkin pidemmälle. Ilmeisimpien klassikkoalbumien vierellä tuodaan ilahduttavasti esiin vähemmän tunnettuja yhtyeitä, kuten Beggar’s Opera, Gracious, Rare Bird ja Audience. Aamunkoiton porttien kautta voi kulkea vaivatta myös saksalaisen, italialaisen, ruotsalaisen ja kanadalaisen progen ytimeen. Vain suomalaiset puuttuvat. Esipuheessa Pajuniemi toivookin, että Suomen antoisa progeviidakko selvitetään myöhemmin, sillä aihetta varten tarvitaan kokonaan uusi teos. Kuka tarttuu haasteeseen?

Pajuniemi avaa progen portit alkusanojen ja erilaisten genremääritysten jälkeen Pink Floydin debyyttialbumilla The Piper At The Gates Of Dawn vuodelta 1967. Artikkelin yllä kerrotaan kätevästi albumin ilmestymisajankohta, biisit ja muusikot. Pienet mustavalkoiset valokuvat levyjen kansista ovat toki vaatimattomia, mutta tästä ei ole suurta haittaa.

Albumikokonaisuuksiin perustuva kirjoittaminen tuntuu jäntevältä, koska keskimäärin reilun sivun mittaisissa teksteissä on kiinnostavaa alustusta ja/tai jatkumoa levyn ilmestymisen ulkopuolelta. Esimerkiksi Van der Graaf Generatorin levyistä kirjoitetut jutut toimivat sekä erikseen että jatkotarinan lailla. Rick Wakemanin sooloura ikään kuin nivoutuu yhteen juttuihin Strawbsista ja Yesistä.

Aamunkoiton porteista on sekä aloittelijan että kultivoituneen progeilijan helppo löytää vinkkejä esimerkiksi musiikkikirjastossa käyntiä varten. Lopussa käydään läpi myös alan kirjallisuutta, ja hakemistokin on erinomainen. Suosittelen Pajuniemen teosta lämpimästi!

Tuomas Pelttari

***

Matti Pajuniemi vierailee Turun musiikkikirjaston Stagella pe 6.9. klo 18 alkaen

Musiikkikirjasto (vanha kirjastotalo, toinen kerros) toivottaa Matti Pajuniemen tervetulleeksi Stagelle perjantaina 6.9. klo 18–19. Keskustelutilaisuuden tarkoituksena on keskustella erityisesti Pajuniemen uudesta kirjasta Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979. Lisäksi kuunnellaan näytteitä muutamilta progealbumeilta, ja tietysti puhutaan progesta. Matti Pajuniemeä haastattelee Tuomas Pelttari. Uutta kirjaa on perjantaina myynnissä suoraan kirjailijalta.

Stagelle on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Stage, Tapahtumat, Uutiset, Uutuudet

Jätä kommentti