Vinyylimania: Weather Report – Heavy Weather

Vinyylimania hehkuttaa mielenkiintoisia vinyylilevylöytöjä periaatteella “tarttui mukaan levydivarista”.

Weather Report / Heavy Weather

1970-luvulla kukoistaneen fuusiojazzin yksi merkittävimmistä edustajista oli Weather Report –yhtye. Sen voimahahmot kosketinsoittaja Joe Zawinul ja saksofonisti Wayne Shorter olivat olleet soittamassa jo Miles Davisin vuonna 1969 ilmestyneillä In a Silent Way ja Bitches Brew –albumeilla, jotka olivat fuusiojazzin suunnannäyttäjiä. Näillä levyillä soittivat myös kosketinsoittaja Chick Corea ja kitaristi John McLaughlin. Edellisen Return To Forever –kokoonpano ja jälkimmäisen Mahavishnu Orchestra olivat sittemmin Weather Reportin ohella 1970-luvun kolme merkittävintä fuusioyhtyettä.

Vuonna 1971 perustetun Weather Reportin tarina jatkui aina vuoteen 1986 saakka. Yhtyeen uran merkittävintä aikaa oli kuitenkin 1970-luvun puoliväli, jolloin ilmestyivät fuusiojazzin keskeisiin levytyksiin kuuluvat Mysterious Traveller (1974),  Black Market  (1976) ja  Heavy Weather (1977).

Kuuluisin näistä  levyistä on ehdottomasti Heavy Weather, joka oli sekä taiteellinen että kaupallinen menestys. Albumin aloittava Joe Zawinulin sävellys Birdland menestyi jopa singlelistoilla, mikä ei ole aivan jokapäiväistä jazzlevyjen kohdalla. Laajemmin ajatellen fuusiojazzin yksi tärkeä merkitys olikin, että se toi jazzin aiempaa suuremman kuulijakunnan tietoisuuteen.

Heavy Weather –levy tehtiin kokoonpanolla Joe Zawinul, Wayne Shorter, Alex Acuna (rummut), Manolo Badrena (lyömäsoittimet) ja Jaco Pastorius (basso). Erityisen merkittävä oli virtuoosimaisen Pastoriuksen rooli paitsi soittajana myös säveltäjänä. Aikaisemmilla levyillä säveltämisestä olivat vastanneet Zawinul ja Shorter. Tämän loistokkaan klassikkolevyn tekemisessä nousi heidän rinnalleen jo Black Market –levyllä soittanut, mutta nyt täysivaltaisempaan rooliin yhtyeen jäsenenä noussut Pastorius.

Loistokuntoinen Heavy Weather oli täsmälöytö Manhattanin kirppikseltä 11 euron hintaan.

Altti Koivisto

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Vinyylimania

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s