Viikon levy: Einstein On The Beach

Valintani viikon levyksi on yhdysvaltalaisen minimalistisen säveltäjän Philip Glassin (s. 1937) ensimmäinen ooppera ja samalla kenties tunnetuin teos Einstein On The Beach (suom. Einstein rannalla), joka syntyi yhteistyönä avantgarde-teatterintekijä Robert Wilsonin kanssa ja sai ensiesityksensä vuonna 1976.

Einstein On The Beach perustuu löyhästi Einsteinin elämään, joskin varsinaista juonta siinä ei ole. Musiikillisesti ooppera on taattua Glassia toistuvine rakenteineen ja vilkkaasti pulppuavine kuvioineen. Teoksen musiikki on kirjoitettu Glassin omalle, sähkökosketinsoittimista ja puhaltimista koostuvalle yhtyeelle sekä kuorolle, joka laulaa vain numeroita ja nuottien solfa-tavuja. Lisäksi kuullaan runoilija Christopher Knowlesin arvoituksellisia tekstejä.

Tämä yli viisituntinen ooppera ei sisällä edes väliaikaa, joskin teosta esitettäessä yleisölle annettiin vapaus saapua ja poistua halunsa mukaisesti. Äänitettynä versiona Einstein On The Beachin kesto on hieman lyhyempi, siltikin vain hieman alle kolme ja puoli tuntia.

Einstein On The Beach on oivallinen tapa tutustua modernin klassisen maailmaan ja eritoten Philip Glassin hypnoottiseen ja unimaiseen musiikkiin.

Ääni- ja kuvanäytteitä Youtubesta, sähköuruissa itse Philip Glass:

Philip Glass Ensemble: ”Train/Spaceship” part 1

Einstein On The Beachin lyhyt LEGO-versio

Lainaa Einstein On The Beach Vaski-kirjastoista:

Philip Glass : Einstein On The Beach 3CD (1979)

Philip Glass : Einstein On The Beach 3CD (1993)

Philip Glass : Einstein On The Beach 4LP (1979)

Musaston Viikon levy -sarjan ensimmäisen valinnan on tehnyt kirjasto- ja tietopalvelua Turun AMK:ssa opiskeleva musiikkikirjaston työharjoittelija Henri Kurko.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Jätä kommentti