Robert Storm luennoi : Yhdeksän sinfonian säveltäjät

Robert Storm vierailee Turun musiikkiosastolla jälleen huhtikuussa, 25.4. alkaen. Tällä kertaa Storm esittelee Stagella suuria sinfoniasäveltäjiä.

1800-luvulla sinfonia oli instrumentaalimusiikin huomattavin lajityyppi. Vuosisadan tärkeimpiin sinfonikkoihin kuuluvat yhdeksän sinfonian säveltäjät Ludwig van Beethoven (1770–1827), Anton Bruckner (1824–96) ja Gustav Mahler (1860–1911).

 

bruckner_anton_postcard-1910

25.4. Anton Bruckner

Anton Bruckner oli pikkukylästä kotoisin ollut nöyrä ja uskonnollinen ihminen, joka suurkaupungissakin pysyi maalaispoikana. Silti hänestä tuli suurimuotoisten ja omana aikanaan radikaalien sinfonioiden säveltäjä.

gustav-mahler-kohut

2.5. Gustav Mahler

”Sinfonian pitää olla kuin maailma. Sen pitää sisältää kaikki.” Näin totesi suuri sinfonian uudistaja Gustav Mahler Jean Sibeliukselle. Mahlerin jättimäisissä sinfonioissa yhdistyvätkin vastakohtaisuudet kansanomaisuudesta majesteettisuuteen.

 

Stieler, Joseph Karl: Beethoven mit der Missa solemnis Ölgemälde, 1819

Tiistaina  9.5. Ludvig van Beethoven

Harva säveltäjä on vaikuttanut myöhempään samalla tavalla kuin Ludwig van Beethoven, joka usein nähdään romantiikan aikakauden aloittajana musiikissa. Hänen jousikvartettonsa ja pianosonaattinsa ovat erittäin tunnettuja, mutta ennen kaikkea häntä pidetään ehkä suurimpana sinfonikkona. Beethovenin yhdeksän sinfoniaa kuuluvat orkesterien tärkeimpään ohjelmistoon.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Stage, Taidemusiikki, Tapahtumat

Jätä kommentti