Viikon levy: Qntal – Qntal VI: Translucida

61kkvfouqkl

Musiikkiosastolla kannattaa joskus käydä hyllyjä läpi ihan umpimähkään. Siinä voi yllättyä – ja samalla löytää jotain sellaista musiikkia, mitä ei koskaan tietoisesti lähtisi kuuntelemaan, mutta mikä osoittautuukin itse asiassa aika hyvän kuuloiseksi. Oletko esimerkiksi koskaan miettinyt, miltä keskiaikaisen ja elektronisen musiikin yhdistelmä mahtaisi kuulostaa? Siihen löydät vastauksen tämän viikon levystä Qntal VI: Translucida (2008).

 

Qntal on saksalainen yhtye, jonka Michael Popp ja Ernst Horn perustivat vuonna 1991, ja jonka vokalistina toimii Syrah (Sigrid Hausen). Yhtye on yhä toiminnassa, ja se on tähän mennessä julkaissut seitsemän studioalbumia. Näistä viimeisin on vuodelta 2014. Kokoonpano tunnetaan parhaiten siitä, että se laittaa vanhoja, lähinnä keskiajalta peräisin olevia lauluja ja runoja uuteen uskoon, yhdistellen lukuisia eri musiikin tyylilajeja. Esimerkkejä Qntaliin linkitetyistä genreistä ovat mm. industrial, kokeellinen/elektroninen musiikki, goottirock, neofolk ja meditatiivinen musiikki. Saattaapa suomalaiselle kuulijalle tulla mieleen Nightwishin Tarja Turunenkin, kun huomion keskittää sopraano-lauluosuuksiin.

 

Translucida on varsin monikielinen levy – siinä lauletaan englanniksi, saksaksi, ranskaksi, latinaksi ja italiaksi. Syrahille täytyykin heti ensi töiksi antaa plussaa vakuuttavasta ääntämisestä, sillä kaikki kielet taittuvat häneltä yhtä ansiokkaasti.

 

 

Departir on tuntemattoman kirjoittama ranskalainen laulu noin 1200-luvulta, joka käsittelee kuoleman pelkoa etenkin siitä näkökulmasta, että joutuu eroamaan rakkaastaan.

 

 

Glacies on myös peräisin 1200-luvulta, mutta siinä lauletaan latinaksi. Laulu kertoo talvesta, jäästä ja pakkasesta, ja yleensäkin vuodenajoista ja niiden vaikutuksista ympäristöömme. Qntalin keskiaikaiset lyriikat ovatkin tuore tuulahdus (parempaa sanavalintaa etsiessä) valtavirran lauluteksteihin verrattuna, jotka usein jämähtävät paikalleen käsittelemään vain rakkautta ja sydänsärkyä. Levyllä kuullaan toki myös palavasta rakkaudesta (La Froidor, Slahte Wille), mutta muuten laulun sanat vaihtelevat aina kuolemasta ja tuskasta (Translucida,Obscure) valoon ja kauniisiin luontokuvauksiin (Words of Light, Sumer). Hirveän valoisaksi musiikki ei tosin missään vaiheessa muutu; Qntalin sointikuvalle on tyypillistä juuri melankolinen mutta samalla mystinen tunnelma.

 

Translucida on ehdoton suositus sekä populaari- että taidemusiikin ystäville ja etenkin heille, jotka kaipaavat hieman toisenlaista kuuntelukokemusta.

 

R.T.

Levy Vaski-tietokannassa

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uncategorized, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s