Pianonsoiton oppaita aikuisille

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa musiikkiharrastusta. Jos haluat oppia soittamaan esimerkiksi pianoa tai olet joskus soittanut ja haluat aloittaa uudestaan, Vaski-kirjastojen kokoelmista löytyy useita pianonsoiton oppaita aikuisille. Oppaat on laadittu siten, että opiskelu onnistuu myös omatoimisesti.

 

yhdeksäs

Varpama, Jasse: Musiikki kuuluu sinulle (2008)

Pianisti, tuottaja, säveltäjä ja musiikkipedagogi Jasse Varpama on kirjoittanut pianonsoiton opiskelijoille ja harrastelijoille tarkoitetun selkeän ja havainnollisen perusoppaan, jonka harjoitukset (69 raitaa) kuullaan soitettuina mukana seuraavalla cd-levyllä. Oppaan aihealueita ovat mm. nuottien ja taukojen aika-arviot, koskettimistoon tutustuminen, soinnut ja soinnutus, asteikkoharjoitukset ja improvisointi sekä eri säestystyylit. Termit ja käsitteet löytyvät aakkosjärjestyksessä oppaan lopussa olevasta sanastosta. Opas soveltuu mainiosti myös itseopiskeluun.

 

eka

 

Stevens, Wendy: Returning to the piano: a refresher book for adults (2010)

Pianonsoiton opas valealkajille. Kirjan avulla voit helposti palata takaisin pianonsoiton pariin. Kirja opettaa soittamaan tunnettuja pop-kappaleita ja kansanlauluja sekä klassista musiikkia. 44 kappaleen joukossa on mm. Amazing Grace, Eine Kleine Nachtmusik, Forrest Gump – Main Title (Feather Theme), I Walk the Line, Jesu, Joy of Man’s Desiring, Let It Be, The Music of the Night, Stand by Me, Sweet Home Alabama, Twinkle, Twinkle Little Star ja paljon muuta.

toka

 

Pace, Cynthia: Piano plain and simple!. Vol. 1,  Adult beginners (2009)

Aikuisille vasta-alkaville pianonsoiton opiskelijoille tarkoitettu julkaisu sisältää valikoiman erityylisiä (pop, klassinen, folk, jazz) helppoja ja yksinkertaisia harjoituskappaleita, jotka kuullaan myös mukana seuraavalla cd-levyllä kahdessa eri tempossa.

 

kolmas

Palmer, Willard A.: Self-teaching adult piano course. The new, easy and fun way to teach yourself to play (2008)

Aikuisille pianonsoiton opiskelijoille omatoimiseen opiskeluun tarkoitettu helppotajuinen ja selkeä soitonopas lähtee liikkeelle aivan perusasioista, kuten oikea asento pianon äärellä, sormien numerointi, koskettimisto. Mukana seuraavalla cd-levyllä kuullaan valikoima kirjan harjoituskappaleita soitettuina.

 

neljäs

 

Jääskeläinen, Kristiina:  Anna soida. Aikuispianokoulu : pianoskola för vuxna = Spela på   (1992)

Aikuisille ja jonkin verran soittaneille tarkoitettu pianokoulu. Kirja sisältää tuttuja kappaleita ja klassisia pienoishelmiä ja ikivihreitä sävelmiä. Kappaleiden ja harjoitusten avulla kehitetään soittotekniikkaa, opetetaan teorian peruskäsitteitä ja johdatetaan sointumerkeistä soittamiseen.

 

viides

Kuoppamäki, Ritva:  Kiehtovat koskettimet. Pianokoulu aikuisille ( 1985)

Tässä nuorille ja aikuisikäisille suunnatussa pianokoulussa opetetaan nuotinluvun ja soittotekniikan perusvalmiudet sekä sointumerkeistä säestämisen alkeet. Valtaosa tehtävistä soveltuu pianon lisäksi myös sähköuruilla soitettavaksi. Ohjelmistossa on kansanmusiikkia, klassista, hartaita sävelmiä, viihdemusiikkia ja iskelmiä.

kuudes

Iisit biisit: piano (2012)

Kirjan avulla oppii säestämään kappaleita soinnuilla. Kirjassa on sanat sekä sointumerkit ja sointukaaviot eli piirrokset miten sormet asetetaan pianon koskettimille.

Sisältö: Have you ever seen the rain, I have a dream, I will stay by your side, Jambalaya, Kolme cowboyta, Muotitietoinen, My only one, Norjalainen villapaita, Proud Mary, Tom Dooley, Varrella virran, Viimeinen, Viisitoista kesää, Yellow river.  Suositusta kirjasta on ilmestynyt myös kakkososa. Vastaavaa kirjasarjaa löytyy myös sovitettuna kitaralle Iisit biisit: kitara.

seitsemäs

Pianohitit: Komppaa itse (2011)

Voiko säestäminen olla näin helppoa?  Jokaista kirjan kappaletta seuraa esimerkki pianokompista, jolla kyseinen kappale voidaan säestää. Kappaleista löytyvät melodiat, sointumerkit ja sanat (suomi/englanti). Pianohitit-ohjelmisto sopii laulettavaksi niin yksin- kuin yhteislaulunakin. 50 kappaleen joukosta löytyy jokaiselle jotakin, uudesta popista perinteisempään tanssimusiikkiin. Sisältö: Hetki lyö, Hopeinen kuu, Jos et sä soita, Kevät, Kotiviini, Kotkan ruusu, Käyn ahon laitaa, Levoton tuhkimo, Missä muruseni on, Olen suomalainen, Paratiisi, Päivänsäde ja menninkäinen, Rakkaus on lumivalkoinen, Rakkauslaulu, Ranskalaiset korot, Ring Ring, Rock Around the Clock, Stand by Me, Valot, Vanha holvikirkko.

kahdeksas

Pesola, Pirjo: Syke. Vapaan säestyksen alkeet (2008)

Vapaan säestyksen harjoituskirja on tarkoitettu pianonsoiton harrastajille ja itseopiskelijoille, jotka haluavat oppia soinnuttamista ja sointumerkeistä säestämistä. Kirjan mukana on cd-levy, joka sisältää osia kappalekokonaisuuksista kotiharjoittelua varten tai antaa niistä soivan mallin. Itseopiskelua tukevat kotisivut (www.f-kustannus.fi/syke) sisältävät mm. lähes kaikki harjoituskirjan melodiat kertautuvina säestysharjoittelua varten. Kirja sisältää soinnutus-, säestys-, korvakuulo- ja rytmiikkatehtäviä. Kirjan on laatinut diplomipianisti, musiikinopettaja, KTM Pirjo Pesola, joka toimii lehtorina Käpylän musiikkiopistossa Helsingissä.

 

Jos piano puuttuu, sekään ei ole este. Turun pääkirjaston musiikkiosastolla on laulu- ja soittohuone, jossa on akustinen piano ja sähköpiano kaikkien asiakkaiden varattavissa.

 

Ann-Christin Antell

 

 

1 kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee

One response to “Pianonsoiton oppaita aikuisille

  1. Kirsti Peltola

    Minulla on rytmikoneistolla varustettu sähköurut. En kuitenkaan ole löytänyt mistään opetuskirjallisuutta tälle soittimelleni, ainoastaan pianolle. Onko tällaista oppikirjaa missään vai itseopiskeluko on ainoa keino?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s