Raision musiikkiosaston kuukauden albumi – Ultima Thule / Ultima Thule

Ultima Thule / Ultima Thule (1988)

 Viron kaikkien aikojen merkittävin rock-yhtye on vuonna 1986 perustettu Ultima Thule. Yhtyeen esiaste oli Tarton musiikkipäivillä  samana vuonna esiintynyt Kobrin Blues Band, joka tunnettiin paremmin Lainer-nimellä. Siinä soittivat Vjatseslav `Slavka´ Kobrin, Riho Sibul, Raul Vaigla, Aare Pöder, Harry Körvits ja Jaak Joala, joista neljä ensin mainittua muodostivat Ultima Thulen perusrungon. Seuraavana vuonna yhtyeeseen liittyivät vielä Tonis Mägi ja Jaak Ahelik Muusik Seif –yhtyeestä. Näin syntyi superyhtye Ultima Thule.

Vuonna 1987 Ultima Thule esiintyi Seinäjoen Provinssirockissa sekä Intiassa, jossa esiteltiin neuvostoliittolaista kulttuuria. Vuosikymmenen lopulla yhtye kokeili siipiensä kantavuutta myös Kanadassa ja Ruotsissa. Ultima Thule oli ensimmäinen virolainen bändi, jolla uskottiin olevan mahdollisuudet menestyä ulkomailla. Tätä uskoa vahvisti ajatus, että länsimaita kiinnostaa, mitä rautaesiripun takana tapahtuu. Ja ennen kaikkea Ultima Thule oli julkaissut vuonna 1988 mestarillisen esikoislevynsä Ultima Thule, jonka kahdeksan laulua ovat klassikkoja. Yhtye onnistui yhdistämään niissä runollisuuden, maanläheisyyden ja perinnetietoisuuden 1980-luvun raskaisiin kitarasoundeihin unohtamatta heille ominaista ironiaa. Laulut olivat yhtyeen sielun, kitaristi/laulaja Riho Sibulin säveltämiä. Sanoituksista vastasivat Peep Ilmet, Ott Arder, Vladislav Korzets ja Villu Kangur. Levy ilmestyi oikealla hetkellä, ja sai heti paikkansa virolaisten sydämissä.

1980-luvun lopulla Neuvostoliitossa elettiin Mihail Gorbatsovin alullepaneman perestroikan ja glasnostin aikaa. Neuvosto-Virossakin oli totuttu sensuuriin ja sananvapauden puuttumiseen. Ajat olivat kuitenkin muuttumassa, ja virolaiset alkoivat uskoa parempaan huomiseen. Ja ennen kaikkea tuli laulava vallankumous, joka johti Viron uudelleen itsenäistymiseen vuonna 1991. Jos halutaan tehdä dokumentti Viron laulavasta vallankumouksesta, Ultima Thule –yhtyeen on oltava mukana. He olivat silloin niin paljon siinä osallisina.

Ultima Thulen muusikoista ovat Riho Sibul ja Tonis Mägi menestyneet sittemmin omilla soolourillaan. Aika ajoin legendaarinen Ultima Thulekin on ollut esillä, viimeksi vuonna 2010, jolloin ilmestyi Jälgede jälgedes –albumi. Maineikas yhtye esiintyy 25-vuotisjuhlakonsertissaan Rock Cafessa, Tallinnassa 3.3.2012.

Altti Koivisto

1 kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

1 responses to “Raision musiikkiosaston kuukauden albumi – Ultima Thule / Ultima Thule

  1. Atro Niiniluoto

    Jaak Joalan muistan paremmin sooloartistina. Muistona hänen urastaan ovat musiikkikappaleet Ne zabyvaj ja Svadebnye koni.

Jätä kommentti