Pääsiäisen ajan musiikkia

Pääsiäinen on kristinuskon tärkein juhla. Ennustukset täyttyvät, tyhjän haudan mysteeri kertoo, mistä kristinuskossa on pohjimmiltaan kyse. Oleellisinta on ylösnousemisen mysteeri. Säveltäjät ovat kautta aikojen tehneet musiikkia kuvastamaan pääsiäisviikon tapahtumia. Piinaviikon kärsimyksestä Kristuksen kuolemaan ja lopulta riemukkaaseen ylösnousemukseen. Tässä poimintoja klassikkoteoksista, joista voi aloittaa:

 

Dietrich Buxtehude (1637-1707) Membra Jesu nostri sisältää kärsimyksen mystiikkaa.

Membra Jesu nostri (Jeesuksen ruumiinosat) on seitsemänosainen kantaattisarja, jossa ristillä kärsivän Kristuksen ruumiinosat, jalat, polvet, kädet, kyljet, rinta, sydän, kasvot, saavat kukin oman kantaattinsa. Teos edustaa tyylillisesti puhdasta barokkimusiikkia.

Kuuntele Naxos Music Libraysta. Kirjaudu ensin sisään kirjastokortin numerollasi ja palaa sen jälkeen klikkaamaan tätä linkkiä: https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/MVC019048

Maalaus: Leonardo da Vinci. Pyhä ehtoollinen. 1495–1498.

 

Johann Sebastian Bach: Matteus-passio (1729)

Passio on sävellysmuoto, jossa kuvataan Jeesuksen kärsimyksiä jonkin Raamatun evankelistan mukaan.

Johann Sebastian Bachin säveltämä Matteus-passio on kaksiosainen passio, joka kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen Betanian ennustuksesta hautaamiseen saakka. Teoksen esitys kestää noin kolme ja puoli tuntia.

Bach sävelsi uransa aikana viisi passiota, joista kuitenkin vain kaksi – Matteus-passio ja Johannes-passio– on säilynyt kokonaisina. Markus-passiosta on säilynyt nykypolville vain otteita. Matteus– ja Johannes-passio kuuluvatkin kuorojen vakio-ohjelmistoon pääsiäisaikaan.

Kuuntele Naxos Music Libraysta. Jos olet jo kirjautunut kirjastokortin numerollasi sisään, klikkaa tätä linkkiä: https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/8.557617-19

Maalaus: Jacopo Tintoretto, Ristiinnaulitseminen. 1565.

 

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) Stabat Mater vie meidät Neitsyt Marian ja Magdalan Marian kanssa Kristuksen ristin juurelle.

Teos on sävelletty sopraanolle, altolle, kahdelle viululle ja basso continuolle. Pääsiäisen aikaa on vaikea kuvitella ilman Stabat Matereita. Stabat Mater on katolinen hymni 1200-luvulta. Sen todennäköinen tekijä on Jacopone da Todi, ja se käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana. Nimi on lyhenne ensimmäisen rivin sanoista Stabat mater dolorosa (”Seisoi äiti tuskissaan”). Hymniin ovat säveltäneet musiikin useat säveltäjät.

Kuuntele Naxos Music Libraysta. Jos olet jo kirjautunut kirjastokortin numerollasi sisään, klikkaa tätä linkkiä: https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/00028947840299

Giovanni Pierluigi da Palestrina: Stabat Mater (1590) https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/CRD3519

Arvo Pärt: Stabat Mater (1985) https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/ACD22310

 

Heinrich Schütz: Historia der Auferstehung Jesu Christi kuvastaa pääsiäisaamun tyhjän haudan ihmettä.

Teos valmistui 1623 ja se on sävelletty 6-8-ääniselle kuorolle, neljälle viola da gamballe ja uruille. Teoksen keskeinen osa on evankelistalla, joka kertoo tapahtumista, jotka alkavat pääsiäisaamuna Kristuksen haudalta.

Kuuntele Naxos Music Libraysta. Jos olet jo kirjautunut kirjastokortin numerollasi sisään, klikkaa tätä linkkiä: https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/RIC280

 

Maalaus: Raffaello Sanzio, Kristuksen ylösnousemus. 1499–1502

 

Georg Friedrich Händel päästää pääsiäisriemun valloilleen La Resurrezione -oratoriossa (Ylösnousemus). Se oli säveltäjän ensimmäinen uskonnollinen oratorio ja sen erottaa oopperasta oikeastaan vain teksti. Teoksen ensiesitys oli vuonna 1708. Oratorio on riemukas tunnelmaltaan, joka julistaa trumpettien säestyksellä Kristuksen voittoa kuolemasta.

Kuuntele Naxos Music Libraysta. Jos olet jo kirjautunut kirjastokortin numerollasi sisään, klikkaa tätä linkkiä: https://turku.nml3.naxosmusiclibrary.com/catalogue/CC72120

 

Musiikin täyttämää pääsiäistä kaikille!

 

Ann-Christin Antell

 

 

Lähde: Risto Nordell. Riston Valinta. Parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle. (2018) Kirjapaja. Lainattavissa Vaski-kirjastojen kokoelmista:  https://vaski.finna.fi/Record/vaski.3727874

2 kommenttia

Kategoria(t): Musasto suosittelee

2 responses to “Pääsiäisen ajan musiikkia

  1. Anja Nurminen

    Hei!
    Hienoa, että pääsiäismusiikkia pääsee kuuntelemaan Naxos Music Libraryn kautta. Onko sinne pääsyä muulloin? Tiedän, että esim. Helsingissä pääsee kirjastokortilla. Miten Turussa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s