Musasto FÖRELÄSNING: Digitaliseringens inverkan på Finlandssvensk musikkultur

I sin föreläsning diskuterar Ramstedt ett pågående forskningsprojekt om digitaliseringens inverkan på musikkulturen i Svenskfinland. Bakgrunden till projektet är de stora omvälvningar som bl.a. ljudprogramvara, ny hemstudioutrustning och Internet inneburit för lagring, förmedling och konsumtion av musik. Digitaliseringen påstås ha påverkat musikens konstnärliga uttryckssätt, tillgängligheten samt ha medfört en kulturell demokratiseringen.

 

Men den har också medfört stora ändringar för musikens roll som identitetsskapare. Samtidigt då äldre identitetskonstruktioner och smakkulturer omformats, skapas också nya sociala tillhörigheter. I föreläsningen diskuterar Ramstedt forskningsprojektets allmänna frågeställningar samt en av forskningens delstudier som berör Rundradions digitalisering och dess betydelse för svenskspråkiga musikkultur i Finland. (Projektet som finansieras av Svenska Litteratursällskapet i Finland är baserat på ämnet musikvetenskap vid Åbo Akademi.

 

Läsa mera här: https://blogs2.abo.fi/dimm/

 

Kim Ramstedt är forskare, dj, producent och redaktör. I sin doktorsavhandling i musikvetenskap granskade Ramstedt (2017) hur musikkulturer rör sig över tid och rum samt DJ:ns roll här som kulturell medlare. Vid sidan av sin forskning har Ramstedt jobbat som radioredaktör och DJ i över femton år och uppträtt bl.a. på många av Finlands främsta festivaler (Ilosaari, Provinssi, Pori Jazz, Helsingfors festspel, Kaustby folkmusikfestival). 

 

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): luennot, Musasto suosittelee, Stage, Tapahtumat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s