Viikon levy: Dälek – Absence

dalek_kuva

Dälek on kokeellista vaihtoehto-hip hoppia tekevä yhdysvaltalainen hip hop-ryhmä. New Jerseystä maailmalle ponnistaneen ryhmän suurimpia tavaramerkkejä ovat olleet yhteiskuntaa käsittelevät lyriikat sekä omalaatuinen industrial-, ambient- ja hip hop -samplejä yhdistelevä äänimaailma. Mc Dälek on alusta asti vastannut suurimmasta osasta ryhmän sanoituksista, kun taas soundin parissa ovat puurtaneet Mc Dälekin lisäksi tuottajat Oktopus, Still, Mike Mare ja Dj Rek.

Dälekin soundiin on vaikuttanut laaja kirjo eri musiikkigenrejen artisteja, mutta ilmeisimpänä inspiraation lähteinä voidaan pitää My Bloody Valentine-yhtyeen kitaravallisoundeja, krautrock-yhtye Faustin ambienthäröilyjä ja Public Enemy-ryhmän äänikollaaseja. Faust-yhtyeen kanssa Dälek teki jopa yhteislevyn ”Derbe respect, Alder” vuonna 2004. Moninaisista vaikutteista huolimatta Dälek kuulostaa kuitenkin omalta itseltään ja ryhmän musiikki ottaa riskejä, joita hip hop-musiikki harvemmin ottaa. Osittain tämän vuoksi ryhmä on kiertänyt paljon myös vaihtoehtomusiikkia soittavien yhtyeiden, kuten esimerkiksi Godfleshin, Melvinsin, Toolin ja The Dillinger Escape Planin kanssa.

Absence (Ipecac Recordings, 2005) 

Absence on Dälek-ryhmän kolmas täyspitkä levytys. Sitä edeltävät levyt ”Negro Necro Nekros” ja ”From Filthy Tongue of Gods and Griots” olivat kumpikin erinomaisia hip hop-levyjä, joilla ryhmä pyrki tuomaan perinteiseen hip hop-soundiin uudenlaisia elementtejä – käyttäen äänikollaaseja sekä ambient- ja industrial-soundeja voimakeinoina vahvojen lyriikoiden rinnalla. Absence levyllä tämä eräänlainen soundin evoluutio on viety äärimmäisyyksiin ja volyymi on ainakin yhdessätoista.

Levy alkaa Mc Dälekin riimeillä:

”Broke stride as last of men realized their deep deceit / This troubling advance of half-assed crews crowd these streets / Never mind of who I am, son, just listen when I speak / Broken paragraphs hold wrath of a hundred million deep/…”.

Noin 30 sekuntia Mc Dälekin lyriikoita tukee ainoastaan hiljaisuus, sitten kuuluu muutama nuottia vanhasta kontrabassosta ja yhtäkkiä, koko helvetti pääsee valloilleen – kuuntelijan korville vyörytetään ainakin tsunamin korkuinen äänivalli kohinaa ja industrial-ääniä. Ensimmäinen ajatus on: tältä varmaan kuulostaa, kun My Bloody Valentinen ”Loomer”- biisiä soitetaan täysillä väärinpäin, samalla kun naapuri poraa kiviporalla. Jotenkin kaiken tämän keskeltä kuuluu edelleen Mc Dälekin lyriikat ja vakaa biitti. Kappaleen äänimaailma eräällä tapaa kehystää sanoituksia ja luo niille lisää painoarvoa.

Synkkä ja painostava tunnelma jatkuu koko levyllä. Mc Dälek maalailee dystopisia kuvia yhteiskunnasta, samalla kun taustalla soi lohduton ja kaiken alleen hukuttava äänivalli. Mc Dälekin sanoitukset kuvaavat yhteiskuntaa, jossa tyrannit ovat vallassa, uskontoa käytetään vallan välineenä, kokonaisia kansanryhmiä sorretaan ja kulttuurillakin vain rahastetaan. Varsinkin tämänhetkisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa lyriikat iskevät ja kovaa.

Erityisesti mieleenpainuvia ovat kappaleet ”Distorted Prose” (aikaisemmin mainittu), ”Culture for Dollars” ja ”Ever Somber”. ”Culture for Dollars”-biisissä Mc Dälek kysyy kuuntelijalta:

”Who trades his culture for dollars? / The fool or the scholar? / Griot? / Poet? / Or White collared?

Kappaleen rankka äänimaailma vahvistaa jälleen lyriikoiden vaikuttavuutta. ”Ever Somber”-biisi on soundiltaan puolestaan asteen verran lempeämpi – mieleen tulee jälleen jokin My Bloody Valentinen kappaleista, mutta tällä kertaa ilman naapurin kiviporaa. Lyriikat ovat kuitenkin rankkaa luettavaa:

Asymmetric hatred only feeds apathetic / Volatile vocals turned thoughts kinetic / Never knew your happiness could just be injected”.

Turhautuneisuus suorastaa huokuu sanoituksista.

Kaikesta synkkydestä ja painostavuudesta huolimatta Absence on erinomainen ja varsin vaikuttava levy. Sen äänimaisema tukee täysin sen sanoituksia ja saa ne jäämään mieleen. Levyn kuultua huomaa jopa hyräilevänsä Mc Dälekin synkkiä riimejä. Musiikillisesti levy on monitasoinen ja siitä löytää uusia ulottuvuuksia useampien kuuntelukertojen myötä. Absence-levyn myötä Dälek on sulauttanut erilaiset vaikutteet osaksi omaa musiikillista identiteettiään ja luonut musiikkia, jossa hip hop, industrial ja ambient ovat muodostaneet lähes symbioottisen suhteen.

Kirjoittaja: M.E, Kirjastovirkailija

Levy löytyy Vaski-verkkokirjastosta

Dälek – Absence Bandcampissa

Dälekin kotisivu

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s