Viikon levy – Daft Punk : Random Access Memories

5d2966f4

Vuonna 1993 yhtye nimeltä Darlin’ lähetti demonauhansa Melody Maker –musiikkilehdelle.

Beach Boysin kappaleesta nimensä ja vaikutteita ottaneen trion nauha ei saanut lämmintä vastaanottoa, sitä kuvailtiin jopa sanoilla ”a bunch of daft punk” (typerää punkkia).

Aikanaan yhtye hajosi ja rumpali Laurent Brancowitz jatkoi muihin projekteihin.

Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo, jäljelle jääneet kitaristi ja basisti päättivät jättää rock-instrumentit nurkkaan ja kokeilla siipiään konemusiikin saralla…

…ja Daft Punk syntyi.

Duo on joka levyllään onnistunut luomaan jotain ainutlaatuista; Homework, Discovery ja Human After All esittelevät kukin hienosti kaksikon innovatiivista tyyliä yhdistellä eri (kone)musiikkilajeja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Random Access Memories, mielestäni ehdoton mestariteos on silti vedenjakaja jolla Daft Punk nousi aivan uudelle musiikillisuuden tasolle.

Levy on häpeilemättömän suurieleinen, värikäs, leikkisä ja tunteellinen teos joka ei kumartele kenellekään, mutta ottaa silti avosylin vastaan jokaisen kuuntelijan.

Erinomaisten kappaleiden lisäksi, jotka ovat jokainen oma vahva persoonansa mutta silti muodostavat yhdessä vahvan kokonaisuuden, tuotantoarvot on nostettu tähtiin;

levylle on saatu rautaisen ammattitaitoisia soittajia ja laulajia, soundit ovat niin muhkeat ja suuret että biisit suorastaan räjähtävät kaiuttimista ulos (varsinkin aloitusraita Give Life Back to Music), MUTTA myös niin yksityiskohtaiset että jokaisen soittimen soittaman nuotin/iskun kuulee hyvin selvästi (erityisesti kappaleessa Beyond).


(Give Life Back to Music)

Guy-Manuel de Homem-Christolla ja Thomas Bangalterilla vaikuttaa olevan selkeä teema ja sanoma tällä levyllä: Kokonaisuus

Jotain mikä on surullisen harvinaista nykyään musiikkimaailmassa kun yhden hitin artisteja ja levyjä tuupataan silmiemme ja korviemme [iloksi] eteen.

Ja jotain mikä tekee Random Access Memories:ista syventymisen arvoisen kokemuksen…

 Give Life Back to Music aloittaa matkan funkdiscomaisen hyvällä svengillä ja fiiliksellä johon Nile Rodgersin kitaransoitto sopii täydellisesti.

Within jatkaa rauhoittaen kauniina pianoballadina jossa soittajana Chilly Gonzales.

Instant Crush nostaa tempoa hieman ja hellii melodisuudellaan varsinkin upeassa kertosäkeessä, laulajana The Strokesin Julian Casablancas.

Ja kyllä, levyn singlehitti Get Lucky on erinomainen kappale. Laulajana Pharrell Williams ja koukkuna järjettömän svengaava rytmipohja jonka luovat rumpali Omar Hakim, basisti Nathan East ja kitaristit Nile Rodgers & Paul Jackson Jr. (soittajathan vaihtelevat biiseittäin)

Beyond on oma suosikkini, jonka mahtipontinen intro kuljettaa äärettömän kauniiseen ja herkkään tunnelmointiin jossa soitto ja laulu toimivat

lempeästi yhdessä.


(Beyond)

 Motherboard oli itselleni ensimmäinen kappale jossa viimein tajusin ettei levyllä pahemmin koneita ollut käytetty, tämä on tunnelmaltaan mielestäni eniten vanhaa Daft Punkkia Doin’ It Right ja  Contact –biisien ohella… Ovatkohan Bangalter ja Homem-Christo tarkoituksella sijoittaneet ”Old-School Daft Punk” –kipaleet loppupäähän yllätyksenä vanhan materiaalin faneille…? Mainittu Contact päättää haikein mielin matkamme erinomaisella syntikkariffillä joka alun jammailun jälkeen lähtee nousukiitoon jumbojetin lailla syöksyen hevimäiseen huippuunsa. ROK!!


(Contact)

 …upea musiikillinen matka jos tämän Albumi-albumin malttaa kuunnella tai enemmänkin kokea yhdeltä istumalta/tanssimalta.

Levyn kappaleet järjestyksessä:

 1. Give Life Back to Music
 2. The Game of Love
 3. Giorgio by Moroder
 4. Within
 5. Instant Crush
 6. Lose Yourself to Dance
 7. Touch
 8. Get Lucky
 9. Beyond
 10. Motherboard
 11. Fragments of Time
 12. Doin’ It Right
 13. Contact

 Ainoa kysymysmerkki on: mitä seuraavaksi? Random Access Memories asetti riman tähtitieteellisen korkealle joten Guy-Manuel de Homem-Christo ja Thomas Bangalter ovat suuren haasteen edessä;

Jos he jatkavat samoilla musiikillisilla linjoilla, seuraavan levyn on suunnattoman vaikea olla edes yhtä hyvä, saati sitten parempi.

Itse uskon kuitenkin duon taas kerran lähtevän kohti täysin uusia musiikillisia seikkailuja ja kokeiluja koska sitähän Daft Punk on alusta asti ollut; seikkailumieltä, innovatiivisuutta ja kekseliäisyyttä!

– Antti Rautiainen

Levy Vaski-tietokannassa

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uncategorized, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s