Viikon levy : Kuniko – Xenakis: IX

mi0003846295

Iannis Xenakis (kreik. Ιάννης Ξενάκης, 1922—2001) oli paitsi säveltäjä, myös arkkitehti. Hän mm. työskenteli kaksitoista vuotta arkkitehti Le Corbusier’n assistenttina. Xenakisin sävellystyylille on ominaista ei-musiikillisten tekniikoiden käyttö; hänen teoksensa perustuvat muun muassa matemaattisiin, geometrisiin, arkkitehtonisiin ja filosofisiin periaatteisiin.

Kuniko Katon esittämä IX on upea esimerkki tästä rakennetusta, suunnitellusta musiikista. Levy on täynnä haasteita, matemaattisista muodoista, erikoisista nuotinnoksista ja virtuoosimaisista, täydellistä hallintaa vaativista esitysvaatimuksista johtuen, moni pitää Xenakista mahdottomana esittää, mutta Kunikon uskomaton taito ja kyvykkyys tekee oikeutta säveltäjän näkemyksellisyydelle.

Pääosan levystä vie Pléïades; sävellys kuudelle perkussionistille. Kuniko esittää sävellyksen kokonaan itse! Hän hyödyntää tässä moniraitaäänitystä ja soittaa kulloisenkin osan erikseen, muodostaen upean, orgaanisen kudoksen lopputuloksena.

Pléïades  teoksena tutkii perkussiivisten sointien värejä ja tekstuureja.; marimba, vibrafoni, xylofoni, xylo-marimba ja rummut luovat rytmisesti kompleksisen äänimaailman. Lisäksi  Pléïades edellyttää Sixxenin, Zenakiksen suunnitteleman soittimen käyttöä.

Kuniko on yksi lahjakkaimmista ja tärkeimmistä perkussionisteista sukupolvessaan. Hänen hämmästyttävä virtuositeettinsa ja huikea musiikillinen näkemyksensä sekä ilmaisuvoimainen, mutta elegantti esiintymistyylinsä vetoaa niin yleisöihin kuin säveltäjiin ja kapellimestareihinkin.

Ix on myös upean kuuloinen SACD-hybridilevy, jonka julkaisija Linn Records tunnetaan tinkimättömistä audiofiilitason levyistään. Onhan levy-yhtiö itsekin perustettu alunperin jotta hifilaitteita valmistava yhtiö saisi tarpeeksi laadukkaita referenssilevyjä. Ix todellakin hyötyy mitä laadukkaammilla laitteilla sitä kuuntelee, niin kaiuttimien kuin kuulokkeiden kautta. Löysinkin levyn äänenlaadultaan laadukkaiden levyjen näyttelystä Turun musiikkiosastolla.

Antti Impivaara

Levy Vaski-tietokannassa.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Taidemusiikki, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s