Viikon levy: Rachid Taha – Zoom

Rachid_Taha

Zoom (2013) on Algeriassa syntyneen ja kymmenvuotiaana Ranskaan muuttaneen Rachid Tahan yhdeksäs studioalbumi. Algerialaisen kansanmusiikin, rain, lisäksi levyn kappaleissa on vaikutteita mm. rockista ja punkista. Omien sanojensa mukaan Taha ei halua tulla leimatuksi maailmanmusiikin esittäjäksi tai rai-muusikoksi. Hän esittää mielestään rock-musiikkia. Minusta Taha tekee rai-musiikkia maustamalla sitä populaarimusiikin eri tyylilajeilla eli niin sanottua pop-raita.

Niin tai näin, kutsuit tätä musiikkia miksi tahansa niin se on kiehtovaa. Arabia laulukielenä on yhtä ”flunssainen” kuin vaikkapa saksa. Karhean äänen omaava Rachid Taha kertoo levyllä tärkeistä asioista. Yhteiskuntakritiikki sivaltaa moneen suuntaan ja terävästi. Niille, jotka eivät arabiaa ymmärrä helpottuu kappaleiden sanojen seuraaminen tekstiliitteen ranskan- ja englanninkielisten käännösten avulla. Taha on aikaisemmin versioinut mm. The Clashia levyillään. Tällä albumilla hän coveroi itse kuningasta. Now or never on hatunnosto Elvikselle. Kappaleella huokailee mukana myös Jeanne Added.

Zoomilla kuullaan paljon vierailijoita. Mick Jones, Brian Eno ja Femi Kuti tuskin hirveästi esittelyjä kaipaavat. Albumin svengillä päättävän Voila voilan videoversiolla nähdään lisää vierailijoita, mm. ranskalaisen jalkapallon paha poika Eric Cantona. Voila voilan lisäksi levyn kappaleista itseäni viehättävät Jamila (A girl’s name) joka kertoo tutun tarinan pakkoavioliitoista. Les artistes (Artists) pohtii taiteilijuutta eri lähtökohdista, Algerian tango keinuu reggaen omaisesti sanoman tullessa hyvin nopeasti selville. ”I don’t forget those who love me, I don’t forget enemies.”

Rachid Tahan albumia voi suositella heille jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan epäkohdista ja jotka kuitenkin pitävät vaihtelevasta ja svengaavasta musiikista. Aikoinaan myös DJ: n hommia tehnyt Taha omaa vankan musiikkituntemuksen jonka hän yhdistää omiin juuriinsa. Lopputulos on onnistunut ja se olisi mukava nähdä myös livenä.

Petri Kipinä

Varaa levy Vaski-verkkokirjastosta

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s