Viikon levy: Luke Haines – Smash the system

luke-haines-smash-the-system-810x810

Luke Haines on palannut perinteisemmän ilmaisun puolelle, tehtyään lukuisia teemalevyjä. Hainesistahan on tällä sivustolla kirjoitettu hieman jo aiemminkin.

Smash the systemiä siis edelsi useamman teemalevyn sarja, ensin tuli levyllinen psykedeelisiä meditaatioita brittiläisestä vapaapainista, jota seurasi mäyrä nimeltään Nick Lowe ja New York 1970-luvulla. Lopulta Haines vetäytyi kokonaan maan päältä. Tai siis julkaisi albumin analogisin syntetisaattorein luotua pääosin instrumentaalista materiaalia, jonka tausta-ajatuksena oli kuinka joku tappaa aikaa bunkkerissa ydinlaskeumaa paetessaan.

Jossain määrin Smash the system tuntuu kaikkien edeltävien levyjen synteesiltä, on elektronista musiikkia, akustista kitaraa – mutta ennen kaikkea – on taiten rakennettuja popkappaleita. Bomber jacket on hyvä esimerkki tästä. Pinnalta pehmeä, mutta sisältää lukuisia kerroksia tullessaan tutuksi.

Vaikka Smash the system ei olekaan varsinaisesti teemalevy, useat sen kappaleet kuitenkin pyörivät aiheiltaan ja teemoiltaan 70-luvulla, aihepiiri jota Haines on usein käsitellyt tuotannossaan Auteursien How I learned to love the bootboysista asti. Esim. Marc Bolan Blues on glamrockkappalepastissi, mutta sen sisältö johtaa jälleen harhaan. Niin kuin usein Hainesin tapauksessa, hänen nostalgiasävynsä kätkevät sisälleen jotain muuta kuin mitä ensinäkemältä arvaisi. Aivan niin kuin muistissa lapsuuden aurinkoisien päivien takaa todellisuudessa löytyy sateisia, harmaita päiviä niin Hainesin 1970-luku sisältää ankeutta ja pahoinvointia, fasismia ja okkultismia. Seitsemänkymmentäluvun kukkaisvuosien sivujuonteita ja kääntöpuolia. Myöskin paluu Ulrike Meinhofiin löytyy levyltä, onhan Haines tehnyt aikanaan hienon teemalevyn Baader Meinhof-nimellä terrorismistakin 1990-luvulla.

Levyn keskeisin anti on kuitenkin se, miten Haines pitkästä aikaa palaa juurilleen tekemään sardonisia, karheita ja kauniita popkappaleita.

Antti Impivaara

Levy Vaski-kirjastossa

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uncategorized, Uutuudet, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s