Viikon levy: Spekti – Diktaattorimies

Spekti_DiktaattorimiesSuomalainen räppäri Spekti on röyhkeiden lyriikoiden kuningas. 4.joulukuuta 1979 syntynyt Juho Samuli Huhtala aloitti uransa Trilogia –yhtyeessä. Nykyään hän levyttää Rähinä Recordsille, kuten ovat tehneet myös mm. Cheek, Elastinen, Uniikki ja monet muut. Spekti on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän oli mm. Nordeassa toimitusjohtajana. Lopulta hän kuitenkin lopetti työnsä keskittyäkseen paremmin musiikkiin. Trilogian kanssa hän teki kaksi levyä, Työvoitto ja Hakattu kivestä. Spektinä hän on julkaissut albumit Diktaattorimies ja Macho Fantastico joista ensin mainitun otankin tähän pohdittavaksi.

Minun oli vaikea valita Diktaattorimiehen ja Macho Fantasticon väliltä. Kummassakin on todella hyviä biisejä, mutta lopulta totesin, että Diktaattorimies -albumia olen kuunnellut enemmän. Levy alkaa kappaleella Diktaattorimies joka kertoo koko levyn idean. Kyseessä on hahmo nimeltä Diktaattorimies joka luultavasti johtaa omaa diktatuuriaan. Hän tapaa juhlia pikkaisen liikaa ja juominen on hänen lempipuuhaansa. Sen jälkeen seuraa liuta biisejä, jotka kertovat bilettämisestä, omasta itsenäisyydestä sekä juomisesta. Lyriikat ovat, kuten alussa jo annoin ymmärtää, röyhkeyden huippua. Ne on vedetty niin överiksi, että se on jopa hauska vitsi. Tulee tunne, että Spekti on levyllään luonut jonkinlaisen sketsihahmon. Toisaalta se on vain viihdyttävää.

Lempikappaleitani on Juppi. Siinä on leikitelty sanoilla, jotka kuulostavat humoristisesti nokkelilta. Biisissä muutenkin Spekti tuo laulunkirjoitustaitojaan ehkä eniten esille. Muutaman kuuntelukerran biisin sanat jäävät korvamatona päähän soimaan. Samassa biisissä esiintyy myös kukapa muukaan kuin Cheek, joka niin ikään yrittää nousta lyyrikkona Spektin tasolle, mutta epäonnistuu hieman.

Juppi joo mä oon juppi luiska ja cucci juppi juppi bemari, mersu tai bemari, mutten ainakaan persu tai demari”

Toinen suosikkini on Kaiken mestari. Se kärjistää Diktaattorimiehen täydellisyyden ja röyhkeyden äärimmilleen. Lyriikat oikein ”dissaavat”, eli haukkuvat puhuttavan kohteen ihan pystyyn. Ehkä hauskin lyriikkakohta on seuraava: ”Sul on CV:ssä elämän koulu, sä oot lahjaton ku juutalainen joulu”. Purskahdin lähes kuolettavaan nauruun sen kuultuani.

Myöskin Pub Pahamieli –biisin haluan nostaa esille. Se kertoo miehestä, joka haluaa päästä Diktaattorimiehen bileisiin, Pub Pahamieleen. Siellä ”kaikki menee pieleen” ja ”iltapalaks voit purra ittees kieleen”. Diktaattorimies kohtelee hyvin epäreilusti vierastaan, mm. tyhjentämällä vieraansa pankkitilin ja antamalla ”taskulämmintä etanolii”. Myöskin vieraan nainen viedään ja ”viimeinen shotti” viimeistelee vieraan tavallista kosteamman illan. ”Silmä on musta ja hammas on irti” ja vieras päätyy lopulta ”putkaan ja katkolle.”

Diktaattorimies -levyn kappaleet:

Diktaattorimies

Teen mitä haluun

Räikkösluokan jahti

Juomalaulu

Vinkkii DJ:lle

Juppi

Mogausmehuu

Pub Pahamieli

Kaiken mestari

No ei siinä

Hulluuteen

Diktaattorimies Outro

Varaa levy Vaski -verkkokirjastosta

Meri/harjoittelija

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s