Viikon levy: Scorpions – Crazy world

Meidän isämme tulivat tänne panssarivaunuilla, omine päämäärineen. Me puolestamme tulimme tänne vain kitarat mukanamme. Meilläkin on omat päämäärämme – yhdistää, ei repiä”. Klaus Meine elokuussa 1989 Moskovan Luzhniki-stadionilla.

Marraskuussa vuonna 1990 ilmestynyt Crazy world on saksalaisen Scorpionsin yhdestoista studioalbumi. Muistan vieläkin hyvin sen kuinka innoissani olin levyn julkaisemisen aikoihin. Innostunut olen vieläkin. Crazy world pitää sisällään taattua Scorpionsia, yksitoista toinen toistaan tarttuvampaa kappaletta. Se on viimeinen albumi jolla basisti Francis Buchholz oli mukana. Näin ollen tämä levy jäi lopulta yhtyeen viimeiseksi niin sanotun klassisen kokoonpanon levytykseksi. Se on yksi yhtyeen menestyneimmistä albumeista. Minulle Crazy world edustaa sekä nostalgiaa että nykyaikaa ja tarjoaa yhä parhaat kiksit kello kuuden jälkeen. (Kicks after six, Crazy world LP B2)

Crazy world, Hullu maailma, toimi hyvin levyn nimenä 25 vuotta sitten. Sitä se tekee yhä. Aina vain maapallolla soditaan ja valtiot käyttävät verorahojamme asevarusteluun. Muun muassa tällaisista asioista kertoo albumin nimiraita. Parhaiten Scorpions tunnetaan Kissin tapaan monien pikkutuhmien kappaleiden esittäjänä. Levyn avaava Tease me please me sekä Don’t believe her ja Lust or love kuuluvat tähän osastoon. Tälläkin levyllä Scorppareitten tavaramerkki, hempeä balladi, päättää albumin. Send me an angel oli Crazy worldin neljäs ja viimeinen singlejulkaisu. Se on yksi niistä kappaleista joista albumi muistetaan.

Parhaiten Crazy world on kuitenkin jäänyt ihmisten mieleen solisti Klaus Meinen vihellyksestä ja jättihitti Wind of changesta. Idea kappaleeseen oli syntynyt 1980-luvun lopussa yhtyeen vieraillessa silloisessa Leningradissa. Yleisö oli tuntenut useiden biisien sanat ja laulanut mukana. Tämä oli hämmästyttävää sillä tuolloin kaikki länsimainen musiikki oli käytännössä kiellettyä Neuvostoliitossa. Näistä tuntemuksista kappale sai alkunsa. Elokuussa vuonna 1989 Scorpions konsertoi Moskovassa. Alle kolmen kuukauden kuluttua tästä Berliinin muuri murtui. Wind of change osui juuri oikeaan saumaan ja se julkaistiin sinkkuna albumijulkaisun jälkeen. Kappale nousi vuonna -91 kylmän sodan päättymisen symboliksi

Tuntuu siltä, että nämä samat muutoksen tuulet puhaltavat yhä mutta kovin vaisusti. Maailma muuttuu mutta kovin hitaasti.

Petri Kipinä

Varaa levy Vaski-verkkokirjastosta

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

One response to “Viikon levy: Scorpions – Crazy world

  1. Hyvä artikkeli – tuo muistoja mieleen teinivuosilta ko. äänite hitteineen. Tuolla uusin blogini:https://einogronmusic.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s