Hiljaa yössä – 10 valittua Tangokuninkaallista

Seinäjoella on järjestetty Tangomarkkinoita vuosittain vuodesta 1985 lähtien. Tuolloin aloitteen tapahtuman järjestämisestä teki silloinen Ilmajoen Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Lasse Lintala. Keväällä perustettiin Tangomusiikin edistämisyhdistys ja saman vuoden kesällä järjestettiin ensimmäinen Tangomarkkinat- tapahtuma. Vuonna 1997 puolestaan perustettiin Seinäjoen Tangomarkkinat Oy joka vastaa tänäkin vuonna tapahtuman järjestämisestä. Tangomarkkinat on yksi Suomen suurimmista kesätapahtumista.

Kahtena ensimmäisenä vuonna valittiin vain Tangokuningas. Vuodesta 1987 aina vuoteen 2008 asti valittiin sekä kuningas että kuningatar. Käytäntö muuttui neljäksi vuodeksi vuosina 2009- 2012 jolloin kruunattiin vain yksi henkilö Tangokuninkaalliseksi. Vuodesta 2013 alkaen on jälleen kruunattu perinteisesti sekä miesten että naisten kilpailun voittaja, kuninkaallinen. Iso osa tangomarkkinoita on myös tangon sävellys- ja sanoituskilpailu jossa etsitään uusia tangokappaleita. Kaksi parasta uuden tangon tekijää palkitaan rahapalkinnolla. Tämä kilpailu on paria poikkeusta lukuun ottamatta järjestetty markkinoiden alusta lähtien.

Musasto esittelee lyhyesti 10 valittua Tangokuninkaallista.

Kauko Simonen on kaikkien aikojen ensimmäinen tangokuningas. Hän osallistui vuonna 1985 Tangomarkkinoiden karsintaan, ensin Saarenkylässä ja myöhemmin Kuivaniemellä, josta kymmenen parasta pääsi Seinäjoelle. Palkinto voitosta oli 5000 markkaa ja MTV:n pöllöä kuvaava mitali. Simonen tunnetaan lempinimellä Napapiirin kuningas.

Mika Pohjonen voitti tangokuninkuuden vuonna 1992 ollessaan vasta 19- vuotias. Hän on äänialaltaan tenori ja siirtyikin muutaman vuoden viihdeuran jälkeen esiintymään Kansallisoopperan kuoroon vuosiksi 1998- 2002. Pohjonen on voittanut myös mm. Kangasniemen laulukilpailun ja sijoittunut kolmanneksi Lappeenrannan laulukilpailussa. Vuonna 2003 Pohjonen kiinnitettiin solistiksi Suomen Kansallisoopperaan. Hän on myös vieraillut useiden eri maiden oopperataloissa. Vuonna 2015 Pohjonen erosi Tangomarkkinoilla myös menestyneestä Heidi Pakarisesta.

Sauli Lehtonen kruunattiin kymmenenneksi tangokuninkaaksi vuonna 1994. Hän oli tunnettu siitä, että lauloi silmät suljettuina. Vuonna 1994 Tangomarkkinat täytti kymmenen vuotta. Tämän kunniaksi voittajille annettiin kultaseppä Jussi Ikolan valmistamat kultaiset kruunut. Voittonsa myötä Sauli Lehtonen sai paljon suosiota sekä esiintymisiä. Lehtosta pidettiin lahjakkaana ja luonnollisena laulajana mutta tämän ura loppui ikävästi kesken vuoden 1995 hirvikolariin. Joulukuussa 1995 perustettiin nuorten laulajien opintoja ja koulutusta tukeva Sauli Lehtosen muistorahasto.

Amadeus Lundberg voitti vuoden 2009 superfinaalissa Kaija Lustilan kahdella pisteellä. Tuolloin hänet tunnettiin vielä taiteilijanimellä Amadeus. Vuonna 2010 Lundberg osallistui Suomen Euroviisu-karsintaan kappaleella Anastacia. Vuodesta 2011 alkaen hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä Riku Niemi Orchestran kanssa. Riku Niemi on tuottanut Amadeuksen uusimman albumin Puhu minulle rakkaudesta. Hortto Kaalosta tunnettu Taisto Lundberg on Amadeuksen isä ja Anneli Sari hänen tätinsä.

Kyösti Mäkimattila on vuoden 2013 Tangokuningas. Hänet muistetaan myös Varjokuva-yhtyeen entisenä rumpalina. Nykyisin Varjokuva toimii Mäkimattilan taustayhtyeenä uuden rumpalin kera. Mäkimattila on toiminut myös sanoittajana useille eri artisteille sekä kirjoittanut runoja. Niitä on julkaistu kirjoissa Suuntatähti ja Rakkaani. Osa näistä runoista on sävelletty lauluiksi.

Arja Sipola on kaikkien aikojen ensimmäinen Tangokuningatar. Hän työskenteli ennen valintaansa kymmenen vuotta tanssimuusikkona. Tangomarkkinoille Sipola osallistui puolisonsa Aarnen kannustamana pidettyään sitä ennen yli kolmen vuoden keikkatauon. Sipola sai finaalissa kaikilta tuomareilta täydet pisteet ja kappaleesta Kultaiset korvarenkaat tuli hänen tavaramerkkinsä. Tangomarkkinoiden organisaatio oli tuolloin vielä hioutumaton joten Sipola jäi voitostaan huolimatta ilman levytyssopimusta, etukäteen myytyjä keikkoja sekä omaa orkesteria.

Marita Taavitsainen valittiin vuoden 1995 Tangokuningattareksi. Hänen varsinainen läpimurtonsa tapahtui kuitenkin vuonna 1998 jolloin Taavitsainen voitti Syksyn sävel-kilpailun kappaleella André. Marita on palkittu Vuoden naissolistin Emma-palkinnolla ja hän on ollut ehdolla Iskelmä Finlandian saajaksi. Myös useamman eri teatterin esityksistä Taavitsainen on tuttu. Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 20 vuotta hänen valinnastaan Tangokuningattareksi. Tätä laulajatar juhlisti mm. olemalla mukana sen vuoden Tangomarkkinoiden tuomaristossa.

Kirsi Ranto kruunattiin vuonna 1998 Tangokuningattareksi vain 19-vuotiaana. Hänellä oli takanaan pitkä historia musiikin parissa jo ennen tätä. Ranto aloitti yksityiset pianotunnit 8-ja viulutunnit 10-vuotiaana. Hän soitti viulua sinfoniaorkesterissa ja lauloi Nuorisokuorossa, luotsasi tyttöbändiä sekä soitti koskettimia rockbändissä. Kirsi Ranto opiskeli sekä kevyttä että klassista laulua useamman vuoden ja teki paljon keikkoja ennen kruunajaisiaan. Menestyksekäs ja pitkä ura keskeytyi hetkeksi vuonna 2004 loppuunpalamiseen. Tavattuaan Äiti Amman ensimmäisen kerran vuonna 2008 on Kirsi Ranto tämän jälkeen vieraillut säännöllisesti Intiassa.

Taina Kokkonen valittiin Tangokuningattareksi Seinäjoella vuonna 1999. Hän oli jo yltänyt semifinaaliin vuonna 1996 ja vuonna 1998 ensimmäiseksi Tangoprinsessaksi. Vuonna 2002 Kokkonen otti osaa Suomen Euroviisujen esikarsintaan. Saman vuoden joulukuussa hän päätti lopettaa uransa laulajana. Syyksi Kokkonen ilmoitti mielenkiinnon loppumisen. Taina Kokkonen on valmistunut luokanopettajaksi ja toiminut myös radiojuontajana.

Jenna Bågeberg on vuoden 2007 tangokuningatar. Hän kirjoitti saman vuoden keväällä ylioppilaaksi Kontiolahden lukiosta. Myös taiteilijanimeä Jenna käyttävä artisti on osallistunut Suomen Euroviisu-karsintaan vuonna 2008. Bågeberg on valmistunut muusikoksi Jyväskylän ammattiopistosta 2011 ja musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta 2015. Laulamisen lisäksi Jenna opiskelee pianonsoittoa.

Tervetuloa lainaamaan aineistoa ja tutustumaan tangon taikaan!

Petri Kipinä

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): 10 valittua, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

One response to “Hiljaa yössä – 10 valittua Tangokuninkaallista

  1. Hieno, mielenkiintoinen, hyvin koostettu artikkeli! Tuossa tiedoksenne uusi blogini https://russianandukrainiansongsinfinland.wordpress.com jossa pikku hiljaa tapahtuu enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s