Viikon levy: The Lonely Island – Incredibad

incredibad

Tällä viikolla tulee Yhdysvalloissa ensi-iltaan the Lonely Island –komediaryhmän poptähtiparodia Popstar: Never Stop Never Stopping. Ryhmän jäsenet Andy Samberg, Akiva Schaffer ja Jorma Taccone ovat vanhoja ystäviä, jotka ovat tehneet sketsejä ja musiikkivideoita jo pitkään. Ryhmä julkaisi alun perin materiaalia omalla nettisivullaan 2000-luvun alussa, kunnes se lopulta liittyi muutamien mutkien jälkeen Saturday Night Live –ohjelmaan; Schaffer ja Taccone ensisijaisesti käsikirjoittajina kun taas sittemmin näyttelijänä ja Joanna Newsomin puolisonakin tunnettu Samberg pääasiassa esiintyjänä.

Incredibad on ensimmäinen the Lonely Islandin kolmesta levystä, ja kiistämättä paras. Mukana on sekä Saturday Night Live –materiaalia että kokonaan uutta musiikkia. Kappaleissa on monivivahteista ja räävitöntä satiiria pop- ja erityisesti rap-kulttuurista. Huumori syntyy pitkälti sanailusta ja toisteisuudesta mutta visuaalisuus on keskeinen osa ryhmän toimivuutta. Hyvän maun huumorin arvostajia voi varoittaa, että sisältö on ehdottomasti parental advisory –tarransa ansainnut. Ilmestyessään levy herätti jonkin verran hämmennystä olemalla samanaikaisesti sekä komediallinen että musiikillisesti varteenotettava levy. Vierailijalistakin on laaja: mukana ovat esimerkiksi Norah Jones, Jack Black, Julian Casablancas, E-40, Natalie Portman, T-Pain ja Justin Timberlake.

Saturday Night Live –ohjelmassa ryhmä tuli tunnetuksi erityisesti ’digital short’ –nimisistä videokameroilla kuvatuista kotitekoisen oloisista pätkistä, joista ensimmäisten joukossa oli Chris Parnellin kanssa tehty Lazy Sunday, joka kertoo Sambergin ja Parnellin suunnitelmista mennä katsomaan uutta Narnia-elokuvaa. Video raikasti SNL:ää huomattavasti ja koukutti välittömästi myös katsojat. Osa kappaleista, kuten Sambergin ja Justin Timberlaken ”hellä” R&B-balladi D**k in a box, kantautui keskusteluun Suomeen saakka. Suuri osa kappaleista pohjaa erinäisiin tunnistettaviin ilmiöihin tai tyyppeihin (vaikka näitä ei aina ole pakko tietää tai tunnistaa) kun taas kappaleet kuten Natalie’s rap ovat selkeämpiä parodioita. I’m On a Boat julistaa kuuntelijalle väsymättömästi veneeseen eli menestyksen ääripisteeseen pääsyn auvosta (”I’m on a boat and / it’s goin’ fast and / I got a nautical themed pashmina afghan / I’m the king of the world, on a boat like Leo”) kun taas Boombox varoittaa vähättelemästä boomboxia ja sen mahtia. Melankolinen Space Olympics ja Jack Blackin kanssa tehty Sax Man edustavat ehkä levyn helpoimmin lähestyttävää pop-puolta. Mukana on myös valkoinen rastafari-wannabe Ras Trent –kappaleella.

Hyvin tuotettu ja tarkalleen mietitty komediallinen musiikki on melko harvinaista. Samberg itse on määritellyt the Lonely Islandin niin ikään hip hop- ja R&B- versioksi Tenacious D:stä ja Flight of the Conchordsista.

Monessa kappaleessa huumori syntyy vastakkainasettelusta, jolloin mahtipontisen uhon ja biittien kohteena on usein arkipäiväiset pienet asiat tai muulla tavoin käänteinen sisältö kuten leikittely maskuliinisuuden kustannuksella tai rap-kulttuuriin usein liitettyjen piirteiden kuten äveriäisyyden ja vallalla kehuskelun tietoinen korostaminen. Näiden vitsien kohteena ovat usein esittäjät itse, ja huumori juontaakin itsen vähättelystä. Hip hopin ja R&B:n ystävinä ryhmä lähestyy genreä ja siihen liittyvää elämäntyyliä ”fanin” näkökulmasta – vitsi ei siis ole itse musiikki vaan ryhmä käyttää musiikkia kertoakseen vitsin.

Levyn mukana tulee DVD, joka onkin olennainen täydellisen the Lonely Island –kokemuksen saavuttamiseksi. Mukana tulevat videot ovat kuitenkin vain valikoima, edelleen kaikki Saturday Night Livessa nähdyt kappaleet löytyvät esimerkiksi the Lonely Islandin omalta sivulta.

M.S. /  Turun kaupunginkirjasto

Levy Vaski-tietokannassa

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uncategorized, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s