Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Jukka Takalo

Kuva: Kati Leinonen

Kuva: Kati Leinonen

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Olen laulava lauluntekijä. Musiikintekijäksi ajauduin teini-iässä perustetun Aknestik-yhtyeen myötä. Aknestik jäi passiiviuralle 7 albumin ja tuhannen keikan jälkeen. Minä olin jäänyt koukkuun lauluntekemiseen. Jarkko Martikaisen kanssa joskus puhuttiin että lauluntekeminen on semmoista hommaa, ettei siitä jäädä eläkkeelle. Tässä sitä ollaan viides sooloalbumikokonaisuus, Suomen kuningas, kädessä. Koko perheen/lastenmusaa tekevä Vastarannan Siili on tehnyt keikkoja ja albumin. Siinä on minun lisäksi mukana yhtyeeni sekä Soiva Siili -duo ja piirtäjä Milla Paloniemi.

Kirjailijuuttakin olen kokeillut muutamaan otteeseen. 2014 julkaistiin paluumuutosta ja lauluntekemisestä kertova ”Jokainen on vähän homo” -tarinoitu laulukirja. Opiskelin aikoinaan soittojen ohessa kirjallisuutta ja videoalaa, olen tehnyt aina omat musiikkivideoni ja paljon myös muille artisteille. Youtubesta niitä löytyy Jukka Takalo TV kanavalta.  Olen syyllinen myös Oulussa järjestettävien ilmakitaransoiton MM-kisojen ideointiin ja alkuperäiskäsikirjoitukseen.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Martinniemen sivukirjasto tuli luettua jo peruskouluaikoina läpi. Olen käynyt kirjastoissa myös keikoilla, kirjastot ovat tosi hyviä musaklubeja. Lisää keikkoja kirjastoihin! Varsinkin akustiset soolokeikat, joihin liittyy tarinointia, toimivat tosi hyvin.  Musiikkiosastot ja lehtisalit ovat tulleet myös tutuiksi. Olen kovasti ollut puolustamassa pieniä sivukirjastoja, ne ovat kylien henkireikiä ja monesti kansalaisten olohuoneita ja usein ainoita nuorisotiloja.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Paljon on tullut nähtyä, mieleenpainuvin ei ole välttämättä se musiikillisesti elämyksellisin. Itsekin esiintyjänä tulee seurattua muiden esityksiä vähän eri silmällä. Pojan kanssa kävimme viime kesänä katsomassa AC/DC:tä Hämeenlinnan massakonsertissa. Ruisrockissa 90-luvulla kengät lähtivät jaloista Bon Jovin keikalla ja keikka meni muutenkin siihen että nuoria naisia piti nostella toistensa jaloista tukehtumasta. U2:n keikalla Helsingin olympiastadionilla 1996 menin kentän peräosan bajamaja-ringin keskelle ja huomasin olevani yksin 55 000 ihmisen keskellä.

Toisaalta tykkään tosi paljon intiimeistä keikoista, myös esiintyjänä. Mielestäni on väärin sanoa, että sooloartistin akustinen esiintyminen 20 ihmiselle olisi jotenkin pienimuotoista. Siinähän jää vapaata avaruutta paljon enemmän musiikille leijua ja tuulia sanojen purjeisiin. Ja konkreettinen kohtaaminen. Sitä paitsi kun pieni yleisö jakaa artistin, kullekin yleisön jäsenelle jää artistista isompi palanen.

Olen ollut Oulun Juhlaviikoilla ideoimassa makrokonsertteja (vrt. kameran makrolinssi), joihin yleisö pääsee arvonnan kautta. Olavi Uusivirta esiintyi vesitornissa 7 hengen yleisölle. Kirkkoveneessä laulettin isojen poikein lauluja. Itse esiinnyin Maakisen Mysteeri Trion kanssa 18 km päässä merellä Santapankki-nimisellä hiekkasärkällä. Meripelastajat kuljettivat n. 7 hengen yleisön paikalle. Asiasta vihiä saaneita faneja oli saapunut kuitenkin paikalle myös vesitasolentokoneella.

Seuraavaksi voisin tehdä keikan kajakkikaksikossa. Pitäisi vielä päättää, istunko itse edessä vai takana. Ai niin, isännöin syyskuussa Kuusamon Oulankajoella ”Melat ojossa Oulangalla” -kuplettimelontaa. Siellä pitänee tuo kajakkikeikka toteuttaa.

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Oulussa tapahtuu paljon ja monenlaista. Kotikylillä Haukiputaalla ei ihan niin paljoa. En ole juuri huolissani siitä, että musiikki on mennyt nettiin. Teknisten vehkeiden ansiosta nykyään sitä kuunnellaan enemmän kuin koskaan. Ja musiikin kokemisen yhteisöllinen merkitys ei ole hävinnyt mihinkään. Ihmiset haluavat nähdä toisiaan ja kattella tosiaan keikoilla. Ei mitään hätää. Käykää keikoilla, kosketelkaa toisianne.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Kotimaista kannattaa kuunnella aina. Listojen kärjen ja radioiden soittolistojen ulkopuolelta löytyy vaikka mitä. Voi kokeilla vaikka semmoista että tutkii mikä entuudestaan tuntematon bändi on tulossa paikkakunnalle keikalle. Kuuntelee etukäteen tuotantoa ja menee keikalle. Aina sieltä joku tarina tai seikkailu löytyy.

Voisi kuunnella vaikka ihan uutta musaa. Oulusta tulee mm. Sola, joka julkaisi juuri albuminsa ”Kuninkaat”. Samaa voisi sanoa myös Stache ja Funksons -yhtyeistä, joissa bändini soittajia on mukana. Kuunnelkaa niitä.

Jukka Takalo TV
Jukka Takalo TV räjäyttää lian pois!
youtube.com

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s