David Bowie -uutisen jälkeinen ’kamala maanantai’ – David Bowie esillä Raision kirjastossa

bowie

K A M A L A     M A A N A N T A I

Maanantaina 11.01.2016 olin juuri tullut töihin. Avasin tietokonetta. Puhelin soi. Se oli Altti Raision kirjastosta. David Bowie on kuollut. Kamala maanantai.

David Bowie on vaikuttanut minuun koko sen ajan, kun musiikkia olen kuunnellut. Kaverillani oli stereo- foninen kasettisoitin. Hän oli hankkinut Bowien vuonna 1972 ilmestyneen ns. läpimurtolevyn  The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And  The Spiders From Mars C-kasetille tallennettuna. Tämä äänite oli varsin vaikuttava. Me, nuoret miehet kuuntelimme ja kuuntelimme ja kuuntelimme  Bowieta ilta illan jälkeen. Oltiin viisaita ja analysoitiin kappaleiden sanoituksia. Mitä Bowie oikein ajatteli sanoillaan ? Mielenkiintoiseksi kuuntelun teki se, että kaverini kasettisoittimeen tiettyyn kohtaan piti asettaa pieni viila kasettia vasten ja kannen väliin, jotta nauha pyöri oikealla nopeudella. Ei onnistunut muuten kuuntelu.

Bowien vanhemmat levyt olivat tässä vaiheessa vähemmällä huomiolla. Mutta kyllä nekin levyt ovat tutuiksi tulleet. Space Oddity (v.1969) levyn nimikappale on saanut oman sijansa musiikin kuolemattomien kappaleiden joukossa. Levyllä on myös Memory Of A Free Festival -niminen kappale. Nuoret miehet istuivat lauantai-iltana Vehmassalmen tanssipaikalle menevässä linja-autossa laulaen tätä kappaletta. ” Sunmachine is coming down and we’re gonna have a party, sunmachine is coming down and we’re goinna have a party…” kertauksineen.  Todellinen musiikkinautinto muille linja-autossa matkanneille.

Ziggy Stardustin jälkeen Bowie julkaisi levyn nimeltä Aladdin Sane.  Joka myös luettiin ’A Ladd In sane’. Tämän levyn kannessa maalatuin kasvoin on punatukkainen Bowie hiuksin, jotka vaikuttivati monen tuntemani kaverin hiusten kasvatukseen ja leikkaukseen.

Bowien tuotannon kulta-aikaa ovat 70- ja 80 luku olleet.  Tuotanto oli laadukasta ja kulutuksen kestävää, vaikka välillä ns. kriitikoiden arvostelut olivatkin eri mieltä . 90-luku Bowien osalta meni minulta ohitse, kunnes ilmestyi Earthling (v.1997). Tämä levy toi uudistuneen Bowien musiikkimaailmaani  ja palautti uskoni  häneen. Aikaisemmin ilmestyneet levyt alkoivat soimaan levysoittimessani useammin.

Samana vuonna, v. 1997, Bowie esiintyi Ruisrockissa. Olin varmalta taholta kuullut,että Bowie esittää vain uusimpia kappaleitaan. Tietyllä tavalla olin etukäteen pettynyt, sillä halusin kuulla myös vanhempaa Bowien tuotantoa. Pettymykseni mureni kun Bowie tuli lavalle esittäen uusien kappaleiden lisäksi tätä vanhempaa tuotantoa.   Todella hieno esitys.

Bowieta on kutsuttu musiikin kameleontiksi.  Tämä pitää paikkansa, ei pelkästään ulkoisen olemuksen osalta, vaan myös musiikin osalta. Muistan kuinka Bowien kautta kirjailija George Orwell tuli tutuksi. Bowien  Diamond Dogs -levyn teemana on Orwellin kirja nimeltään  1984. Hienoja piisejä tälläkin levyllä.  Bowie seurasi aikaansa ja myös paikkaa, missä oli. Tästä osoituksena on v. 1975 ilmestynyt Young Americans. Tämä levy sisältää Bowien tekemää soul-musiikkia, ikään kuin  kunnian osoituksena soulille, joka on lähtöisin Yhdysvalloista.

Bowien viimeistä levyä, Blackstaria, on kutsuttu hänen testamentikseen. Hieno kappale tältä levyltä, nimeltään Lazarus, kertoo paljon. Mutta on myös sanottu, että Bowie teki koko joukon äänityksiä julkaistavaksi hänen kuolemansa jälkeen. Odotamme mielenkiinnolla.

”Oh no, not me

I never lost control

You’re face to face

With the man who sold the world”

Timo Aali

(Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosaston helmikuun levynkansinäyttelyn aiheena David Bowie. Levynkannet lainassa Timo Aalin kokoelmasta).

bowiee1

bowiee2

bowiee3

Space Oddity

Space Oddity

The Man Who Sold the World

The Man Who Sold the World

Hunky Dory

Hunky Dory

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Aladin Sane

Aladdin Sane

Pin Ups

Pin Ups

Diamond Dogs

Diamond Dogs

Young Americans

Young Americans

Low

Low

Heroes

Heroes

Lodger

Lodger

Let's Dance

Let’s Dance

Changesonebowie

Changesonebowie

1 kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

One response to “David Bowie -uutisen jälkeinen ’kamala maanantai’ – David Bowie esillä Raision kirjastossa

  1. R.I.P. Bowie – now in the best band ever… Uusi blogini tiedoksenne, keskittyen Reijo Taipaleen tuotantoon (laulu per päivä):https://reijotaipalediscographynews.wordpress.com . Vexi Salmen nimipäivälaulujen blogin julkaisutoiminta käynnistyy huomenaamuna myös:https://vexisalmisongfornameday.wordpress.com Hyvää alkanutta vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s