Viikon levy: Paleface – Luova tuho

Luova_tuhoPalefacen paluu suomenkielisen rapin pariin sujuu jouheasti vuonna 2014 ilmestyneellä levyllä Luova tuho. Albumi on luontevaa jatkumoa levyille Helsinki – Shangri La (2010) sekä Maan tapa (2012). Karrilla on yhä sanottavaa ja kyllähän nykymaailmassa riittää aiheita joista kertoa tarinoita. Teksteissä käydään läpi nykyaikaa historian kautta, ollaan huolissaan rahan mahdista ja tuottavuuskeskeisestä ajattelusta, ihmisten oikeuksista sekä muistutetaan yhteiskuntakriittisyyden tarpeellisuudesta. Parilla biisillä pureudutaan ihmisen arkeen ja parisuhde-elämän kiemuroihin. Nämä kappaleet jäävät itselleni toisarvoisiksi muun materiaalin rinnalla. Historia ja yhteiskunnan epäkohdat kiehtovat tällä kertaa enemmän.

Venäläinen anarkisti Mikhail Bakunin on sanonut: ”Halu tuhota on myös luova halu.” Paleface itse on sanonut, että häntä kiehtoo se lataus mikä noissa kahdessa sanassa piilee. Minusta Luova tuho on hyvä nimi albumille, toimisi vaikka heavylevyn nimenä. Viittaahan se myös jumalmyytteihin. Joseph Schumpeter, sveitsiläinen taloustieteilijä, on puolestaan kehittänyt teorian luovasta tuhosta. Sen mukaan kehityksen kehittyessä vanhat ammatit ja hyödykkeet katoavat uusien ja tuottavampien tieltä. ”Konsulttei jotka kertoo miltä kehitys maistuu, samaan aikaan kun Suomi kehitysmaistuu, kun kehitys kehittyy, ni kehittyyks laiskuus? Sitä lisätyövoimaa tänne kehitysmaist, uu” räppää puolestaan Pale yhä vaan ajankohtaisella kappaleella Mull’ on lupa.

Luovalla tuholla maailmanmusiikkivaikutteet ovat aiempien levyjen tapaan vahvasti läsnä. Mukana on afroamerikkalaisen perinteen ohella mm. väkeviä Jamaika- ja Afrikka-vaikutteita sekä drum’n bassia. Suomen kielen lisäksi albumilla kuullaan swahilin ja bemban kieltä (Nyumbani/Takas kotiin) sekä räppiä pohjois-saameksi (Jostain paljon kauempaa). Viimeksi mainitulla kappaleella kuullaan myös Nils-Aslak Valkeapään joikua. Levyn päättävällä raidalla Vanki vai vartija on mukana itse Tapio Rautavaara. Vierailijoita on räppilevyjen tapaan useita ja mukana on myös Palefacen taustayhtye Räjähtävä nyrkki. Karrin mukaan Luova tuho on hänen ehein sooloalbuminsa. Itse pidän levystä kovasti vaikka se ehkä jääkin aavistuksen edeltäjiään heikommaksi. Takuuvarma laatutuote.

Petri Kipinä

Varaa albumi Vaski-verkkokirjastosta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s