Viikon levy – David Bowie : ★

blackstar_album_cover

Something happened on the day he died

Spirit rose a metre and stepped aside

Somebody else took his place, and bravely cried

 How many times does an angel fall?

Rock- ja popmusiikin ja ylipäätään länsimaisen kulttuurin yksi suurista nimistä on poissa. Hänen viimeiseksi työkseen jäi uljas ★ eli yleisemmin Blackstariksi kutsuttu levy.

Bowien kuolema tulee heittämään varjon levyn päälle. Levyn, joka jo valmiiksi on tunnelmaltaan synkkä ja haastava. On vaikeaa sanoa minkä verran levyn voidaan katsoa kertovan Bowien taistelusta syöpää vastaan. Se on tietysti houkuttelevaa nyt, mutta ennen suru-uutista tulkintoja olisi voinut tehdä vaikka mihin suuntaan. Onkin luultavaa että levy tulee puhuttamaan vielä pitkään niin bowielogisteja kuin muitakin.

Yksi mestariteoksen merkki.

Levyn referensseinä on mainittu Kendrick Lamarin To pimp a butterfly, vahvimmin tämä kuuluu Girl loves me-kappaleessa, jossa Bowie räppää erikoista polari-slangin ja Kellopeli appelsiinin keksityn kielen sekoitusta. Lisäksi LCD Soundsystemin James Murphy oli mukana levyn teossa. Blackstar onkin selkeästi modernimpi kuin edeltäjänsä The Next Day, jossa tuntui olevan enemmän retrospektiivinen näkemys. ★ on enemmän kiinni tässä ajassa, vaikka samalla onkin hyvinkin ajattoman oloinen teos.

Blackstar on yhtenäinen – se on selkeästi teos, ei vain sikermä lauluja. Mutta silti kaikki levyn kappaleet ovat myös omia itsenäisiä teoksiaan, omanlaisiaan, luonteikkaita. Dollar Days ei ole Lazarus. Ja silti molemmista kuulee että ovat David Bowien kappaleita ja että ovat ★ :lta. Hänen 25:ltä – ja viimeiseltä albumiltaan.

Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now

Antti Impivaara

Varaa levy kirjastosta

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s