BELONOGA: Through the eyes of the sun

belonoga14

Viikon levy voi valikoitua hyvin monin eri tavoin. Toisinaan esittelyssä on tuntemattomampi uutuus, toisinaan varaston uumenista kaivettu aarre. Levyn esittelijä on myös saattanut valita näytille oman, suurelle yleisölle tuntemattoman suosikkinsa. Ja sitten joskus käy niin, että cd:itä hyllyttäessä käteen osuu levykotelo, joka tuntuu erikoisen painavalta käteen ja tarkemmin katsottaessa levykotelon sisältä löytyy keramiikkalaatta.

Kyllä. Keramiikkalaatta. Cd-levyn kotelossa. Anteeksi nyt, mutta mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu?

IMG_3464

Erikoinen – ja vaille selitystä jäävä – valinta osoittautuu fiksuksi vedoksi artistin kannalta, koska hämmästelyn ohessa levyä tuli kuunneltua läpi ja todettua, että tiililevyn lisäksi albumin kauniisiin kansiin kätkeytyy kerrassaan upeaa musiikkia. Niin upeaa, että täytyyhän tämä nyt saattaa laajemmankin yleisön tietoisuuteen!

Belonoga, oikealta nimeltään Gergana Dimitrova on bulgarialainen laulajatar, joka tuli tunnetuksi Le Mystére des Voix Bulgares kuoron sekä Eva Quartetin laulajana. Through the Eyes of the Sun on hänen ensimmäinen sooloalbuminsa ja paluu Bulgarian äänten mysteerin pariin. Albumilla bulgarialainen laulutraditio sulautuu yksiin Australian aboriginaalien ja Afrikan pygmien musiikkiperinteen kanssa. Maailmanmusiikkifuusioon on myös taidokkaasti yhdistetty äänitaidetta ja jazzia. Perinteiset arabialaiset soittimet ja didgeridoo soivat rinnakkain Peter Walshin ääniefektien kanssa. Lopputuloksena on täyteläinen, upeasti soiva albumi, jonka pääroolissa on Belonogan uljas laulu. Albumi on ollut niin Songlines-lehden kuin radiotoimittajien World Music Charts Europen suosituslistalla. Levy ei kaikessa hienoudessaan päästä kuulijaansa helposti kaikkine erikoisuuksineen, mutta on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kokemus! Kuten Mikko Saarela BTJ:n levyesittelyssä totesi, ihmeteltyään ilmeisesti hänkin vaille selitystä jäänyttä keramiikkalevyä: ”Olisihan tämä mennyt pelkällä musiikin painollakin!”

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maailmanmusiikki tutuksi, Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s