Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Paleface

RTBB

Paleface (kesk.) esiintyi Helsinki Classic Festivalilla vuonna 2014 Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana- kokoonpanon kanssa. Kuva: Petri Kipinä

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti muusikon urastasi.

Tein ensimmäiset äänitykset jo ala-asteiässä hiphopin kultakaudella 1989. 90-luvulla olin mukana underground-bändeissä ja harjaannutin flow:tani vaihto-oppilaana Jenkeissä. 90-luvun lopussa päädyin levy-yhtiölle ja julkaisin 90- ja 2000-lukujen taitteessa ensimmäiset soololevyni Paleface-nimellä. Olen siis kotimaisen räpin pioneereja.

Suurimmat kaupalliset menestykset urallani ovat olleet suomenkieliset levyt Helsinki-Shangri-La (platinaa 2010), Maan Tapa (kultaa 2012) sekä Ricky-Tick Big Bandin molemmat albumit (2013 ja 2015). Urani ensimmäinen platinalevy tuli tosin lastenlaulusta Hip Hoppii Englantii (2007). Minut on palkittu myös kolmella Emma-patsaalla joista Vuoden Miessolisti (2010) on ensimmäinen räppärille annettu Vuoden miessolisti-palkinto. Keikkailun ja levyjen tekemisen lisäksi olen vuosien mittaan toiminut myös deejiinä, niin klubeissa kuin radioaalloillakin.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi tai muiden kaupunkien kirjastopalveluja?

Kirjastoilla on ollut elämässäni aivan erityinen merkitys pienestä asti. Ensin Hämeenlinnan Kaupunginkirjasto ja Tuomelan sivukirjasto, sitten Metso ja Yliopiston kirjastot Tampereella ja lopulta muun muassa Rikhardinkadun ja Lauttasaaren Kirjastot Helsingissä. Olen Suomen korkealuokkaisista kirjastopalveluista ylpeä ja kiitollinen. Feed your brain!

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Niitä on lukuisia. Viime vuosilta vaikka 2014 Rio De Janeiron Circo Voadorissa näkemäni Musica Negra Brasileira-gaalakonsertti, jossa lavalle asteli brasilialaisen mustan musiikin suurimpia nimiä, kuten Tony Tornado, Sandra De Sá, Hyldon ja B-Negao. Soitto oli suvereenia ja tähdet loistivat!

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkielämästä?

Helsinki on tässä mielessä aina Helsinki. Huippuvenueita on useita. Tarvitaan tosin vielä se ”kolmetonninen”, jotta tarjonta laajenee entisestään. Flow, Juhlaviikot jne. ovat paikkana ansainneet, mutta minusta Helsingin kulttuurielämää rikastuttavat nyt erityisesti monet uudet festarit, kuten We Jazz, Middle-East Film Festival (FEMA) ja Kallio Block Party. Ne tarjoilevat vaihtoehtoista musaa, jota ei muuten pääsisi kokemaan.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

A Tribe Called Quest – Beats, Rhymes & Life (1996)

Jos 90-luvulta, hiphopin formatiivisilta vuosilta pitäisi valita yksi levy, se voisi olla vaikkapa tämä. Native Tongues-kollektiivissa yhdessä De La Soul– ja Jungle Brothers-yhtyeiden kanssa vaikuttanut ATCQ on tällä levyllä suvereeneimmillaan. Q-Tipin ja Phife Dawgin vaivaton ja tyylitajuinen räppäys muistuttaa yhteydestä jazziin ja levyn sielukkaat biitit edustavat sämplätyn musiikin parhaimmistoa. Tätä on tullut vuosien mitaan veivattua, eikä vieläkään kyllästytä. Kaveriksi tälle sitten vaikka De La Soulin 3 Feet High and Rising (1989).

Gil Scott-Heron: The Revolution Begins – The Flying Dutchman Masters (2012)

Tämä suhteellisen tuore julkaisu avaa kaikkien räppäreiden esi-isän Gil Scott-Heronin ensimmäisiä levytyksiä ja uran alkuvaiheita myös ennenjulkaisemattoman materiaalin muodossa. Gil-vainaa oli paitsi tiennäyttäjä, lahjomaton yhteiskuntakriitikko ja runoilija, myös loistava laulaja ja pianisti. Lämmin suositus.

Arkiviisu: Tomuinen Tie – Woody Guthrien Lauluja (1977)

Love Recordsin julkaisema levyllinen Arkiviisu-yhtyeen taitavasti soittamia ja suomentamia lauluja legendaarisen Woody Guthrien repertuaarista. Woody oli folkin Mooses, jonka vanavedessä syntyi 60-luvun protestilaululiike bobdylaneineen ja joanbaezeineen. Ilman näitä lauluja ei olisi Helsinki-Shangri-La:takaan.

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s