Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Veepee Lehto

VeePee Lehto1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti muusikon urastasi.

Olen Veepee Lehto, laulaja, sanoittaja, säveltäjä, sovittajakin silloin tällöin, juontaja, sanallista huumoria harrastava koomikko ja paljon muuta mikä on vähemmän tärkeää musiikin kannalta. Esiinnyin ensimmäistä kertaa yleisön edessä luokkajuhlissa 11-vuotiaana. Ensimmäisen keikan, josta sain palkkaa tein tasan 50 vuotta sitten. Tie The Faces -bändistä, folkin ja tanssimusiikin kautta levyttäväksi laulajaksi jatkuu edelleen. Viimeisin levyni Huvia ja kaihon kuulokuvia, joka on yhdeksäs pitkäsoittoni, ilmestyi muutama kuukausi sitten.

Olen hajottanut itseäni eri suuntiin siinä määrin, että yleisön kuva minusta on aika epäselvä. Tämä pätee myös taitelijanimeeni Veepee Lehto, jota näkee kirjoitettavan mitä erilaisimmissa muodoissa. Monet tuntevat minut nimenomaan sanoittajana mm. ikivihreistä Sata salamaa, Kaiken takana on nainen, Eläköön elämä ja Mä joka päivä töitä teen. Eniten aikaa olen kuitenkin vuosien varrella käyttänyt keikkoihin, niihin valmistautumiseen ja kaikkeen muuhun keikkoihin liittyvään.

Lisäinfoa: www.veepeelehto.com/saavutukset

2. Käytätkö säännöllisesti Turun tai muiden kaupunkien kirjastopalveluja?

Käytin Turun kirjastopalveluja ahkerasti pikkupojasta ylioppilasikään saakka, sen jälkeen harvemmin. Ensimmäinen kirjastoni oli Vanhalla Hämeentiellä sijainnut Nummen kirjaston lastenosasto. Poikakirja-ajoista asti olen ollut kiinnostunut science fictionista ja sitä lukisin ehkä mieluiten nytkin jos löytäisin uusia näkökulmia sisältävän kirjan. Musiikkikirjastosta etsin silloin tällöin nuotin, mitä ei muualta löydy. Varkauden kirjastossa olen tehnyt joinakin kesinä lauluntekstejä. Olen Lounais-Suomen kirjailijat ry:n jäsen.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

En käy yleensä konserteissa, koska vältän nykyään hälinää ja ihmisjoukkoja. Nuorempana oli tietenkin toisin. On vaikea sanoa, mikä on mieleenpainuvin konsertti, mutta mieleeni tulee tässä kohtaa pari. Yhdessä niistä Pepe Willberg lauloi kaiken uhalla Twilight time, vaikka bändi oli muistaakseni Jormas tai sen edeltäjä. Tykkään rajojen rikkomisesta tähänkin suuntaan. Toinen oli hetki, kun tulin 1970-luvulla kotiin ravintola Kultaisesta Hirvestä yhteislauluiltaa pitämästä ja kerrostalon parvekkeella kuulin ensimmäistä kertaa satakielen laulavan. Kolmas tuli TV:stä vähän aikaa sitten. Se oli PMMP:n Ruisrock-keikka. Todella hyvä.

4. Mitä mieltä olet Turun ja sen lähialueiden musiikkielämästä?

Turun ja sen ympäristön musiikkielämästä vuosien ja vuosisatojen saatossa täytyy olla erityisen ylpeä. Täältä on lähtenyt ja lähtee edelleen moni uusi trendi valloittamaan muuta Suomea. Jossain vaiheessa live-tarjonta kaupungissamme oli melkein olematonta, mutta tällä hetkellä se on varsin monipuolista aina pubien ruohonjuuritasolta sinfoniakonsertteihin saakka. Valitettavasti tanssiravintolat ja tanssilavat ovat hävinneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kokonaan. Suosittelen edelleen nuorisolle paritanssia kontaktinottotapana, vaikka en usko, että minua tässä asiassa enää kuullaan.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Suosittelen teitä kuuntelemaan sellaista musiikinlajia, jota inhoatte tai jota ette tunne ymmärtävänne. Kun näin tekee ja miettii, miksi ja missä tilanteessa joku kuuntelee tällaista musiikkia ja jyvälle päästyään voi tehdä synteesin, mistä aineksista tällainen musa on tehty ja mitä hyvää siinä voisi olla. Näin tein itse, kun siirryin englanninkielisestä pop- ja folk-musiikista tanssimusiikkiin kauan sitten. Tästä oppii paljon. Löytää uusia alueita ja syventää tietoutta omasta suosikkimusiikistaan.

Suosittelen kaikkia tutustumaan musiikkiperinteeseen, sillä koko musiikki perustuu perinteeseen.

Etsikää Youtubesta jotain ihan uutta. Jos miellytte siihen, ostakaa ko. levy, jos se on mahdollista.

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s