Viikon levy: Janne Tapio (debyyttijulkaisu)

Janne TapioEteeni osui uusi musiikillinen tuttavuus Tampereelta. Tämän debyyttilevyn perusteella Janne Tapio on komea lisäys laulaja-lauluntekijöiden veljeskunnan suomalaiseen alahaaraan. Teksteistä ei tapanani ole ymmärtää mitään, mutta huomaan, että tämä ”L-L” ei keskity vain omaan napaansa kyyläilyyn ja elämänsä raportointiin suurella tunteen palolla. Jokapäiväisiä toimiahan voimme nykyään raportoida ja vakoilla itsekin siellä Facebookissa.

Avauskappale Nythän Alkaa Olla Kesä Jo Pitkällä (onkohan tässä yhtään piikkiä erään tappavan rasittavan kesärallin suuntaan?) alkaa kristallinkirkkaalla akustisella kitaralla. Soinnut ovat rikkaita ja raikkaita. Ne tuovat mieleeni varhaisen Joni Mitchellin erilaisine kitaravirityksineen, jotka mahdollistivat kaikenlaiset lisäsävelet. Kappaletta koristellaan viehättävillä psykedeelisillä äännähdyksillä, jotka on joko tehty viululla tai ei. Joka tapauksessa toimii kuin takinkääntö. Avaus on onnistuneesti valittu, ja siitä onkin tullut suosikkejani levyllä.

Toisen kappaleen, Pallo Ja Keihäs, avaa masteroijanakin ansioitunut viuluvelho Jussi Suonikko herkillä jousenvedoillaan. Suonikko loihtii komeita vastamelodioita Janne Tapion tarinoinnin taustalle. Kappaleessa Vanha Mies toistuvasti sisään ja ulos feidautuvat, päällekkäin äänitetyt tremolojouset ovat häkellyttävää korvanruokaa tällaiselle perinteiselle suomalaiselle, kauneuden edessä polvistuvalle miehelle. Itse kappale on aina tärkein, mutta tässä taas näkee, miten sovituksella voi tukea sen tunnelmaa. Kappaleessa Pistävä Hyönteinen jouset sahaavat rytmikkäämmin – täydentäen jälleen kerran uskollisen kumppanin tavoin Kaikkein Pyhintä eli kappaletta.

Läpi levyn melodioita vahvistetaan komeilla stemmalauluilla, jotka eivät ole ilmeisiä eli päämelodiaa orjallisesti ”terssin päässä” seuraavia. Oletan Janne Tapion laulavan itsensä kanssa. Kuullaankohan nämä stemmat myös livenä? Tietääkseni Suonikko ei ole vielä tehnyt aluevaltausta laulun puolelle, mutta viulustelun lomassa voisi muutamat laulustemmat hyvinkin irrota. Soitanta on maltettu pitää riisuttuna, vaikka studiossa mopo olisi helppo päästää omille teilleen. Kitara & viulu –duoa on tarvittaessa täydennetty Jani Matti Juhanin bassolla sekä itse soitetuilla päällekkäisäänityksillä.

Janne Tapio vaikuttaa kovalta biisinikkarilta, jolla on myös persoonallinen lauluääni. Suonikko taas toimii hänen aisaparinaan kuin uraani fissiopommissa. Toivon tälle duolle onnea, menestystä ja tasaista toimeentuloa sekä kuulijalle nautinnollisia hetkiä hienon folk-levyn parissa.

Varaa Vaskista

PS. Kyseessä on vinyyli

PPS. Pari näytettä löytyy täältä:

 

-The Ultimate Reviewer-

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s