The Fish floated away – Chris Squire (1948-2015)

Chris SquireYesin legendaarinen basisti/taustalaulaja Chris Squire ei Musastonkaan paranemistoivotuksista huolimatta päihittänyt leukemiaa, vaan menehtyi 67-vuotiaana vaimonsa käsivarsille 28.6.

Squire perusti Yesin Jon Andersonin kanssa vuona 1968. He olivat hyvin merkillinen parivaljakko. Toinen oli pitkä (Squire), toinen lyhyt (Anderson). Toinen heräsi aikaisin aamulla (Anderson), toinen meni nukkumaan aikaisin aamulla (Squire). Toinen oli henkisen tien kulkija (Anderson), toinen ehkä enemmän bilettäjä (Squire). On paljon puhuttu siitä, miten nämä kaksi eivät tulleet toimeen. Olen kuitenkin nähnyt Andersonin kaksi kertaa livenä, ja molemmilla kerroilla hän on kertonut hauskoja Squire-tarinoita. Side ei selvästikään koskaan kadonnut. ”He ehtivät onneksi vielä viettää lämpimän juttutuokion yhdessä, jonka jälkeen Squire jopa sanoi haastattelussa, että yhteistyö oli vielä mahdollista”. Andersonin kaunis muistokirjoitus löytyy täältä: http://www.jonanderson.com/news.html

Bassottelun lisäksi Squire oli tärkeä laulaja Yesissä. Pistä soimaan satunnainen Yes-kappale studio- tai liveversiona miltä tahansa vuosikymmeneltä, ja melko suurella todennäköisyydellä Squire laulaa solistin rinnalla osan kappaleesta. Squiren kuorotaustasta oli takuulla hyötyä niin laulustemmojen kuin bassolinjojenkin säveltämisessä.

Squire on edelleen ainoa muusikko, joka on soittanut Yesin jokaisella levyllä ja keikalla. Billy Sherwood tuuraa häntä jo sovituilla keikoilla lähitulevaisuudessa, mutta saa nähdä, jatkaako yhtye sen jälkeen. Kuriositeettina mainittakoon, että Squire oli myös ahkera kylvyssä istuja. Tästä hän saikin jo varhain lempinimen ”The Fish”. Samanniminen bassoteos löytyy Yes-levyltä Fragile.

Mitä Chris Squiren muistoksi kuuntelisi? Heart Of The Sunrisen alkuminuutit ovat taivaallisia. Roundaboutin bassolinja on legendaarinen. On The Silent Wings Of Freedom? Onhan näitä. Valitsen kuitenkin ikisuosikkini South Side Of The Skyn, joka löytyy niin ikään levyltä Fragile. Anderson sävelsi kappaleen säkeistöt, mutta Squire lisäsi basson, kitaran ja koskettimien harmoniassa soittaman tapporiffin kohtaan ”Were we colder on that day…”. Väliosa taas tuo hyvin esille Squiren merkityksen laulupuolella. Pelkillä ”lalalala”-tavuilla laulettu osa syntyi hänen kynästään. Kun tarkkaan kuuntelee, huomaa Squiren toimivan myös laulusolistina (”laaalaaalalala”), Andersonin ja Howen vastatessa (”lalalaaala”).

Yesin ulkopuolella Squiren hienoimpia tekeleitä on minusta Safe (Canon Song) soololevyltä Fish Out Of Water (1975). Ja se on todellakin ”canon”, eikä ”cannon”. Kappaleessa nimittäin kuullaan kaanonissa meneviä soittimia.

Persoonana Squire ei tuntunut olevan sen enempää hektinen kuin säntillinenkään. Hänellä oli tapana ajaa Yesin alkuperäinen rumpali, Bill Bruford, hulluuden partaalle perinpohjaisella asioiden punnitsemisella studiossa. Tim Morsen loistavassa Yestories-kirjassa on myös omistettu oma lukunsa tarinoille Squiren myöhästelemisistä. Lopettakaamme tämä muistokirjoitus yhteen näistä tarinoista – kertojana Trevor Rabin:

”We were at a gig and Chris wasn’t there and we were supposed to go on in twenty minutes. No one knew where he was. Finally our tour manager called over to the hotel and he was in his room. We were playing at the Madison Square Garden and the hotel is a considerable distance away from it. Our tour manager told him, ‘Chris, you’re going on in a few minutes! Get down here!’ And Chris’s response was, ‘Well, I’ve just ordered dinner.”

Lepää rauhassa, Chris

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee

One response to “The Fish floated away – Chris Squire (1948-2015)

  1. Paluuviite: Chris Squire: Fish Out of Water (1975) – ÄÄNIJÄLKIÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s