Viikon levy: FFS

FFSFranz Ferdinand on minulle uusi tuttavuus. Sparksia taas rakastan. Ne ovat nyt yhdistäneet voimansa. Yhtyeiden nimistä muodostuu kirjainyhdistelmä FFS. Kukaan jäsenistä on tuskin voivotellut sitä, että FFS on myös virallinen lyhenne fraasille ”for f**k’s sake”…

Yhteistyötä mietittiin jo 11 vuotta sitten, mutta se kaatui Franz Ferdinandin kiireisiin. ”Sparksin veljekset” (kosketinsoittaja Ron Mael ja laulaja Russell Mael) tarjosivat tuolloin kappaletta Piss Off (löytyy levyltä). Yhdeksän vuotta myöhemmin Franz Ferdinandin laulaja Alex Kapranos hortoili San Franciscon kaduilla hammaslääkäriä etsien. Kaupungissa keikalla olleet Maelit huomasivat hänet. Lohjennut hammas saattoi nämä kaksi yhtyettä lopulta yhteistyöhön. Toivottavasti myös hammas tuli kuntoon.

Kappaleita tehtiin puolitoista vuotta, ja sitten ne äänitettiin livenä studiossa 15 päivässä. Laulajat päättivät vuorotella kappaleiden sisällä sekä laulaa yhdessä. Ratkaisu toimii kuin tinneri.

Avausraita Johnny Delusional alkaa Kapranosin komealla äänellä. Kolmannen lauseen kohdalla ilmestyy Russell Maelin ääni tulkitsemaan klassista Ron Mael -tekstiä (”Some might find me borderline attractive from afar”), tuoden leveän hymyn Sparks-fanin huulille.

Nopeaa Dictator’s Sonia kuljettaa tappavan tarttuva pianoriffi. ”Diktaattori Jr.” ei halua seurata isänsä jalanjälkiä, vaan antautua länsimaisille iloille (”Diesel flicks, party mix”…).

Franz Ferdinand –leiristä tulleen Little Guy From The Suburbsin tumma poppi on hyvää vastapainoa alun hilpeämmälle menolle. Police Encounters kuulostaa niin Indiscreet-ajan Sparksilta, että yllätyin lukiessani sen tulleen Franz Ferdinandilta. Sitten luin, että Ron Mael lisäsi melodian ja sanat. Hyvin ovat yhtyeet sulautuneet toisiinsa!

Save Me from Myself hurmaa jo nimellään. The Man Without A Tanin mieskuoro taas hurmaa äärimmäisellä epäseksikkyydellään. Things I Won’t Get leikkii get-verbin eri merkityksillä. On asioita, joita kertoja ei tule koskaan saamaan (”a college degree, a job with some hope”…). On myös asioita, joita hän ei tule koskaan tajuamaan (”Schoenberg and twelve-tone, and films that are French”…). HIIHOHOOHAHAAAAA!!!

The Power Couple tarkkailee isäntien piinaa, kun vaikutusvaltainen pariskunta on tulossa käymään. Me suomalaisethan voisimme jopa loukkaantua tällaisesta. Käytämmehän vieraita odottaessamme viikon verran jok’ikisen pölyhiukkasenkin hinkkaamiseen. Vieraiden saapuessa seisomme sitten nöyränä ovella, valmiina pyytämään anteeksi sotkuista asuntoa.

Collaborations Don’t Work tuli Sparksin leiristä. Franz Ferdinand lisäsi uusia kohtia, ja lopputulos on hysteeristä pop-oopperaa. Kun suuret egot kohtaavat, touhusta voi lopulta kehkeytyä silkkaa helvettiä…

Deluxe-painoksesta löytyvä Look At Me on hauskin kuulemani kuvaus itsekeskeisestä taiteilijasta yleisön edessä. Russell Maelin leveä vibrato unisonokohdissa (”look at meeee”) on hysteeristä kuultavaa.

Päätöskappale A Violent Death jättää oudot fiilikset. Henkirikoksen uhriksi joutumista kuvaillaan huvittavasti (”I didn’t think it would be like this. To see what I’m made of in colour HD.”). Toisaalta mielettömän kaunis, myöhäis-Sparksiaaninen kertosäe pistää itkettämään (“Strangers lean over: passengers on the same train.”). Kun kappale on ohi, ei edelleenkään tiedä itkeäkö vai nauraa. Tietää vain, että on vaikuttunut.

Kivaa, että on artisteja, jotka tarjoavat lisänautintoa, kun perehtyy teksteihin. Sparks on tällainen tapaus. FFS on näköjään myös. Musiikillisesti FFS kuulostaa ainakin minun korvaani ajattomalta. Missään vaiheessa ei tunnu, että tätä on kuultu jo ihan tarpeeksi viime aikoina.

The Ultimate Reviewer

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s