Raision musiikkiosaston kesän artistina elokuussa 70 vuotta täyttävä Van Morrison

van01

Van Morrison – irlantilainen vaeltaja

Irlantilaisen rockmusiikin maailman kartalle nostanut Van Morrison (s. 1945) on epäilemättä yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä laulaja-lauluntekijöistä. Jo viisikymmentä vuotta kestäneen muusikon uransa aikana hän on ollut oman tiensä kulkija, joka on harkitusti irtisanoutunut kaupallisesta laskelmoinnista. Taiteellinen peräänantamattomuus on ollut varmasti takeena myös sille, että Van Morrison on kyennyt säilyttämään luomisvoimansa näin pitkään. Toki hänen laajaan tuotantoonsa on mahtunut epäonnistumisiakin, mutta parhaimmillaan hän on tehnyt rockmusiikin klassikkolevyjä.

Belfastissa, Pohjois-Irlannissa syntynyt Van Morrison tuli vuosina 1964-66 tunnetuksi rhythm & blues –yhtye Themin keskeisenä jäsenenä. Yhtye muistetaan ennen muuta kahdesta listahitistään Here Comes The Night ja Morrisonin omasta sävellyksestä Gloria. Erottuaan Themistä hän lähti kokeilemaan onneaan Yhdysvaltoihin vuonna 1967, ja onnistui saamaan ensimmäisen soolohittinsä Brown Eyed Girl samana vuonna Yhdysvaltain singlelistan viidennelle sijalle.

Warner Brothersin kanssa solmittu levytyssopimus johti vuosina 1968 ja 1970 ilmestyneisiin Astral Weeks ja Moondance albumeihin. Edellinen jäi ilmestyessään arvostelumenestykseksi, mutta Moondance tavoitti kriitikkojen kehujen lisäksi suuren yleisön tehden Van Morrisonista tähden. Vuosien myötä nämä kaksi varsin erilaista levyä ovat vakiinnuttaneet paikkansa rockmusiikin arvostetuimpien albumien joukossa. Niistä on toisaalta tullut tekijälleen myös rasite, koska hänen myöhempää tuotantoaan on aina verrattu näihin kahteen levyyn.

Totuuden nimessä Van Morrison on pitkällä urallaan tehnyt useita muitakin unohtumattomia klassikkolevytyksiä. 1970-luvun alkupuolen tuotannosta erottuvat mm. St. Dominic´s Preview (1972) ja kahta vuotta myöhemmin ilmestynyt, kaikkien aikojen parhaisiin konserttitaltiointeihin kuuluva It´s Too Late To Stop Now.

1970-luvun puolivälissä Van Morrison vetäytyi julkisuudesta kolmeksi vuodeksi, mutta vuosikymmenen lopulla ilmestyneet Wavelenght (1978) ja Into The Music (1979) merkitsivät komeaa paluuta kadun pimeältä puolelta aurinkoiselle. Eritoten tunnelmaltaan rento ja vapautunut Into The Music kuuluu Morrisonin kaikkien aikojen parhaisiin levyihin.

Rockista, soulista, bluesista ja jazzista vaikutteensa ammentanut Van Morrison kiinnostui 1980-luvulla toden teolla kotimaansa rikkaasta kansanmusiikkiperinteestä. Tämä kuului paitsi instrumentaalisessa ilmaisussa kuin myös kelttimytologiaan pohjautuvissa lauluteksteissä mm. Beautiful Vision (1982), Inarticulate Speech Of The Heart (1983) ja A Sense Of Wonder (1984) albumeilla. Todellista kunnianosoitusta synnyinmaansa kansanmusiikille merkitsi kuitenkin vuoden 1988 Irish Heartbeat –albumi, jonka Morrison teki yhteistyössä Chieftains-yhtyeen kanssa. Morrisonin tuotannon 1980-luvun kohokohtiin kuuluvat myös No Guru, No Method, No Teacher (1986) ja seuraavana vuonna ilmestynyt Poetic Champion Compose. No Guru -levy on Morrisonin 1980-luvun pääteos ja lukeutuu mestarin pitkän uran hienoimpiin saavutuksiin.

1990-luvulla Morrisonin luomisvoiman keskeisiä näyttöjä olivat Hymn To Silence (1991), Days Like This (1995), The Healing Game (1997) ja Back On Top (1999). 2000-luvun tuotannosta erottuvat puolestaan Down The Road (2002) ja Magic Time (2005), joista edellinen on Morrisonin rhytm & blues –levyjen helmi.

Lukemattomia hienoja kuuntelunautintoja meille uransa varrella tarjonnut Van Morrison täyttää elokuun 31. päivänä 70 vuotta.

 Altti Koivisto

van1

van2

van3

Astral Weeks

Astral Weeks

Moondance

Moondance

Saint Dominic's Preview

Saint Dominic’s Preview

It's Too Late to Stop Now - Live

It’s Too Late to Stop Now – Live

 

Wavelength

Wavelength

Into The Music

Into The Music

No Guru, No Method,  No Teacher

No Guru, No Method, No Teacher

 

Poetic Champions Compose

Poetic Champions Compose

 

Van Morrison & The Chieftains - Irish Heartbeat

Van Morrison & The Chieftains – Irish Heartbeat

Hymn To The Silence

Hymn To The Silence

Beautiful Vision

Beautiful Vision

Inarticulate Speech Of The Heart

Inarticulate Speech Of The Heart

A Sense Of Wonder

A Sense Of Wonder

 

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s