Pori Jazzin vuosikymmeniltä – valokuvia Turun musiikkiosastolla 2.6.-30.7.

Pori Jazz 1975010juliste2(1)

Näyttelyssä on esillä Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry:n, eli Kari Kyttälän, Jorma Kyttälän, Raija Kyttälän ottamia valokuvia.

Porin jazz-festivaalit järjestetään tänä vuonna 50. kerran. Näyttelyn tarkoitus on juhlistaa merkkivuotta ja samalla kertoa, miten festivaali on muuttunut kuluneiden vuosikymmenien aikana. Ammattilaiset ovat julkaisseet asiasta ansiokkaan kirjan, tämä näyttely kertoo samaa tarinaa tavallisen festivaalikävijän näkökulmasta.

 

PJ15_juhlakirja_kansi_276x322

 Pori jazz 50 vuotta – kuvitettu klassikko 2014

Kuvaajista Kari aloitti festivaaliuransa vuonna 1967, Jorma 1968, Raija liittyi seuraan kaksi vuotta myöhemmin. Sen jälkeen festivaaleilla käytiin eri kokoonpanoissa lähes joka vuosi vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen on muutama vuosi päässyt jäämään väliin.

Aivan ensimmäisiltä festivaalimatkoilta näyttelyssä ei ole kuvia siitä yksikertaisesta syystä, että köyhillä opiskelijoilla ei 1960-luvun lopulla ollut kameraa. Kuvaajat ovat vanhentuneet festivaalin mukana ja vähitellen nuorisomatkat muuttuivat lapsiperheiden kesäretkiksi ja siitä edelleen eri vaiheiden kautta varttuneiden aikuisten festivaalimatkoiksi. Musiikki on kuitenkin aina ollut pääasia, vaikka kuunteluolosuhteet ovat vuosien varrella vaihdelleet. Pienten lasten kanssa ei ymmärrettävästi istuta yökonserteissa tai -jameissa.

Kuvaaja Kari Kyttälä

Kuvaaja Kari Kyttälä

Näyttelyyn on poimittu joitakin esiintyjiä vuosien varrelta, mutta enemmän kuin heistä näyttely kertoo festivaalin muuttumisesta vuosikymmenien kuluessa. Vuoden 1971 kakkosnelosesta kasatun esiintymislavan jälkeen on monien vaiheiden kautta päädytty uuden areenan mahtavaan estradiin.

Myös festivaalivieraiden palvelut ovat kokeneet monta mullistusta. Alkuvuosina evääksi riitti Kirjuriin salakuljetettu viinipullo ja laudoista kyhätystä kioskista ostettu jatsimakkara. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen piknikit olivat toista maata niin laadultaan kuin monipuolisuudeltaankin, ja vuosien varrella myös järjestetty palvelutarjonta laajeni ja monipuolistui. Valitettavasti vanhan Kirjurin legendaariset vessajonot jäivät kuvaamatta.

Sää vaikuttaa paljon ulkona järjestettyihin konsertteihin. Vuosien varrella on koettu kaikki koleasta kaatosateesta paahtavaan helteeseen, vain lumisade puuttuu. Sää on kuitenkin vain varustekysymys ja jos musiikki on riittävän hyvää, huonokaan sää ei isommin häiritse.

 

Kari Kyttälä, Jorma Kyttälä ja Raija Kyttälä

Jätä kommentti

Kategoria(t): Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s