Raision kirjaston kuukauden artistina 70 vuotta täyttävä John Fogerty

 

fogerty-jullari222

John Fogerty 70 vuotta

San Franciscon alueelta, Kaliforniasta kotoisin ollut Creedence Clearwater Revival oli 1960- ja 70-lukujen vaihteessa maailman suosituimpia yhtyeitä. CCR ei kuitenkaan nauttinut huippuvuosinaan varauksetonta arvostusta kaupallisesta menestyksestään huolimatta, sillä progeen ja psykedeliaan mieltyneet rockkriitikot pitivät yhtyettä läpikaupallisena ja pian unohtuvana ilmiönä. Moniin aikalaisiinsa verrattuna Creedencien vuosina 1968-1972 julkaisemat seitsemän studioalbumia ja lukemattomat hittisinglet kuulostavat kuitenkin yhä tuoreilta ja ovat vain parantuneet vanhetessaan. Eritoten CCR:n vuonna 1969 ilmestynyt kakkosalbumi Bayou Country ja sitä seuranneet Green River (1969), Willy And The Poor Boys (1970) ja Cosmo´s Factory (1970) muodostavat kuolemattomien klassikkolevyjen sarjan. Creedence hajosi vuonna 1972 sisäisiin ristiriitoihin yhtyeen ehdottoman voimahahmon John Fogertyn riitautuessa ja joutuessa kuluttaviin oikeudenkäynteihin yhtyetovereidensa ja tuottaja Saul Zaentzin kanssa laulujensa tekijänoikeuksista.

Vuosi CCR:n viimeisen albumin ilmestymisestä julkaistiin John Fogertyn ensimmäinen sooloalbumi. Blue Ridge Rangers –nimellä tehty levy sisälsi pelkästään country- ja rock-covereita. Fogertyn seuraava soololevy John Fogerty ilmestyi vuonna 1975, ja se merkitsi paluuta loistavaan CCR-rockiin. Vaikka albumi veti vertoja parhaille Creedencien levyille, sen menestys jäi käsittämättömän vaatimattomaksi. Tämän jälkeen kesti peräti kymmenen vuotta ennen kuin John Fogerty palasi voittajana takaisin pelikentälle Centerfield-levyllään, joka oli ansaitusti sekä taiteellinen että kaupallinen menestys.

Fogertyn uralle on ollut myöhemminkin ominaista levyjen säästeliäs julkaisutahti, sillä rocklegendan toistaiseksi viimeisin albumi Wrote a Song for Everyone (2013) on hänen yhdeksäs studiolevynsä. Fogertyn parhaana soololevynä pidetään yleisesti vuonna 1997 ilmestynyttä Grammy-palkittua Blue Moon Swamp –albumia.

Musasto onnittelee arvostettua rockveteraania hänen täyttäessään 70 vuotta toukokuun 28. päivänä!

Altti Koivisto

fogerty-vitriini

Bayou-Country-cover

Creedence Clearwater Revival – Bayou Country

 

green river

Creedence Clearwater Revival – Green River

Creedence Clearwater Revival – Willy and the Poor Boys

 

Cosmos-Factory

Creedence Clearwater Revival – Cosmos Factory

fogerty the blue ridge rangers

John Fogerty – The Blue Ridge Rangers

john_Fogerty75

John Fogerty – John Fogerty

John-Fogerty-Centerfield-1985-Front-Cover-43631

John Fogerty – Centerfield

 

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s