Bob Marleyn syntymästä 70 vuotta!


Ehkäpä kuuluisimman jamaikalaisen ja varmasti kuuluisimman reggaeartistin syntymästä on kulunut tänään seitsemänkymmentä vuotta. Juhlan kunniaksi Turun kaupunginkirjaston musiikkiosastolla on näyttely, johon on nostettu esille ja lainattavaksi artistin tuotantoa sekä hänestä kertovia elokuvia ja kirjoja.

Bob Marleyn elämä oli lyhyt mutta vivahteikas, hänen tarinansa on klassinen rääsyistä rikkauksiin-tarina. Nesta Marley syntyi köyhyyteen mutta kuoli tunnustettuna ja arvostettuna Berhane Selassiena saavutettuaan urallaan valtaisan suosion, nostaen kokonaisen musiikkigenren ja lisäksi uskonnon yleiseen tietoisuuteen.

Eräänä esimerkkinä Marleyn neuvokkuudesta voisi mainita kuinka hän pääsi rahattomana Lontoosta marssimalla levy-yhtiöön ja tehden sopimuksen jonka suomin varoin hän ja Wailers palasivat kotiinsa. Tosin Wailersilla oli jo sopimus, mutta yhtyeen Islandille levyttämät levyt ovat niitä, jotka yleensä Marleyhyn henkilöityvät, tietysti jo siksikin että tässä vaiheessa yhtye oli levynkansissa Bob Marley & The Wailers. Yhtyeen nimi tosin oli aivan aluksi The Teenagers, jolla ei ehkä maailmanlaajuista menestystä olisi suotu. Myös nimiä Wailing Rude Boys ja Wailing Wailers kokeiltiin. Nimen vaihtaminen oli Bob Marleyn elämässä toistuvaa – syntyjään hän oli Nesta Robert Marley, mutta passiviranomainen vaihtoi järjestystä koska katsoi että hänen toinen nimensä toimisi paremmin Yhdysvalloissa.

Bob Marley oli myös hyvin poliittinen, vastoin yleistä rastafarien linjaa, hän tuki vasemmistoaatteita ja myös toimi aatteidensa mukaan avustaen parhaimmillaan 1970-luvun lopussa yli 4000 ihmistä. Nykyisin näkeekin Marleyn vaikutuksen mm. modernissa hippiliikkeessä. Samoin monelle reggae henkilöityy Marleyn musiikkiin, vaikka jo aikoinaan hän edusti hyvin erilaista, kitarapohjaista reggaeta verrattuna aikalaisiinsa. Bob Marley oli myös suuri jalkapallofani ja eli terveellisesti; kasvisruokaan ja tuoreisiin hedelmiin tottuneena Euroopan kiertäminen olikin hänelle uran alkuvaiheessa koettelemus. Hän myös juoksi, kiertueillaankin. Valitettavasti juuri jalkapallo saattoi olla osatekijä hänen ennenaikaiseen kuolemaansa; Marley sai ihosyövän joka levisi hänen jalkapallossa loukaantuneesta varpaastaan.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s