Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Kimi Kärki

Kimi Kärki

Kimi Kärki

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Olen 1976 syntynyt populaarikulttuurin tutkija Kimi Kärki. Väittelin viime vuoden lopulla tohtoriksi Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa, aiheena valtavien stadionrock-konserttien historia ja estetiikka 1960-luvulta tähän päivään. Olen kulttuurihistoriassa töissä tutkijana, opettajana ja koordinaattorina. Harrastan musiikin tekemistä erittäin vakavasti, voisi sanoa puoliammattilaisena. Haluan painottaa eroa varsinaiseen ammattimuusikkouteen, koska en saa musiikin tekemisestä varsinaista toimeentuloani. Täten säilytän myös ns. luovan vapauden enkä joudu väkisin repimään rahaa äänien tekemisestä.

Kitaraa olen soittanut 15-vuotiaasta asti. Ekat bändikokeilut alkoivat yläasteella ja lukiossa. Orkestereistani tunnetuin on varmasti jo edesmennyt, 1994/1995 perustettu heavy metal -yhtye Reverend Bizarre, joka sai noin 13 vuoden olemassaolonsa aikana varsin hyvän aseman ihan maailmanlaajuisesti jopa, eräänlaisena kulttibändinä. Samojen herrojen ja muutaman lisäjäsenen kanssa perustin 1990-luvulla Ornen, joka levyttää italialaiselle Black Widow Recordsille. Olen nyt alkanut miettiä kolmatta levyä sille. Nykyinen pääbändini on Lord Vicar, jossa on aika kansainvälinen meininki: laulaja on ruotsista, rumpali on Sveitsissa asuva britti ja lafka on Saksassa. Basisti sentään on Suomesta, mutta ei tietenkään asu samalla paikkakunnalla.

E-Musikgruppe Lux Ohr taas on analogista syntetisaattorimusiikkia saksalaisten 1970 -lukulaisten huuruilijoiden, Tangerine Dream, Popol Vuh, Klaus Schulze ja varhainen Kraftwerk, hengessä. Uusin bändikuvio itselleni on Uhrijuhla, johon liityin vajaa pari vuotta sitten. Tämä Olga Välimaan ja miehensä Kauko Röyhkän tähdittämä yhtye tekee psykedeelistä, jopa progressiivista poppia. Toinen levy, Jokainen on vapaa lintu, ilmestyy Svart Recordsin kautta maaliskuun alussa. Se on ensimmäinen Uhrijuhlan julkaisu, jossa itse olen mukana ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Olen myös tehnyt muutaman vuoden ajan apokalyptista folk-musiikkia ihan omalla nimelläni. Ensimmäinen levy The Bone of My Bones ilmestyi loppuvuodesta 2013. Musiikin varjolla on tullut tehtyä eri kokoonpanoilla monia Euroopan kiertueita, Reverend Bizarren ja soolotuotannon parissa myös Yhdysvalloissa.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Käytän toki. Minulla on kaksi lasta, heidän kanssaan on erityisen kiva käydä uudistetussa Turun pääkirjastossa. Siitä on selvästi aika onnistuneesti tehty niin kansalaisten olohuone kuin eräänlainen tapahtumatalo. Onneksi sieltä voi myös edelleen lainata kirjoja ja levyjä.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Tämä on todella vaikea kysymys. Ehkä valitsen nyt Kate Bushin paluukeikan 35 vuoden jälkeen viime syksyltä. Hän heitti Hammersmith Apollossa (entinen Odeon) parikymmentä konserttia Before the Dawn -nimisellä konseptilla. Emotionaalinen lataus ja onnistunut teatraalinen kokonaisuus upeassa Art Deco -teatterissa tekivät ainakin itse näkemästäni illasta unohtumattoman.

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Turku on viime aikoina jäänyt vähän syrjään, kun katselen esimerkiksi noita raskaampien alakulttuuriyhtyeiden Suomen kiertueita. Tuntuu siltä että täällä käydään taas laiskemmin keikoilla. Toki varmaan riippuu musatyylistä ja siitä mikä on milloinkin pinnalla. Toivottavasti vaan edes nämä jäljellä olevat muutamat klubit pysyvät pystyssä, kun livemusiikin merkitys kasvaa koko ajan kansainvälisesti.

Samalla hengenvedolla on sanottava, että festaripuolella viime kesänä avasi huikea H2Ö -festari. Toivottavasti jatkoa tulee! Hyviä bändejä kaupungissa on mainettaan enemmän. Pientä nostoa haettiin juuri Turku Band Festivalin kautta viime viikolla, missä itsekin esiinnyin kahdella kokoonpanolla.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

No tässä olisi kovaa kamaa, kyytipojaksi myös pienet sitaatit kultakin levyltä:

Leonard Cohen: Popular Problems (2013)

Kanadalaisen zen-runoilijan viimeisin levy ilmestyi juhlistamaan herran 80 -vuotispäivää. Pakottamattomia biisejä, osin todella synkkiä tekstejä, hiveleviä harmonioita ja herran syvä ja karhea bassoääni.

I saw some people starving
There was murder, there was rape
Their villages were burning
They were trying to escape
I couldn’t meet their glances
I was staring at my shoes
It was acid, it was tragic
It was almost like the blues

(Almost Like the Blues)

Van der Graaf Generator: Pawn Hearts (1971)

Tähän levyyn tulee palattua aina uudestaan. Levy koostuu kolmesta kappaleesta, joista tosin yksi on vanhan vinyylipuolen mittainen. Kauniin melodisia kappaleita, Peter Hammillin syvämietteiset sanoitukset ja hetkittäiset äkkiväärät musiikilliset käänteet tekevät tästä tyhjentymättömän levyn. Kitaristivieraana ”joku Robert Fripp”.

The killer lives inside me: I can feel him move.
Sometimes he’s lightly sleeping in the quiet of his room,
but then his eyes will rise and stare through mine;
he’ll speak my words and slice my mind inside.
The killer lives.

(Man-Erg)

Saint Vitus: Die Healing (1995)

Legendaarinen doom metal -pioneeri palasi 1990-luvun puolivälissä yhteen alkuperäisen laulajan Scott Reagersin kanssa. Lopputulos on raskas ja hieno genreklassikko, ilmestyessään äärimmäisen epämuodikas ja varmasti monen mielestä omituinen levy.

Digging through the waste
of a tortured land
you’ll meet others, like you
the last trace of man
everybody’s crying
and everybody screams
you will turn your head and say
I only care about me

(Dark World)

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s