Musamiesten uusi lehti, Soundi perustettiin 40 vuotta sitten

soundi10

Musa-lehden raunioista syntynyt Soundi täyttää 40 vuotta. ”Musamiesten uusi lehti – Soundi” ilmestyi ensimmäisen kerran tammikuussa 1975.

Miksi Musamiehet perustiva Soundin; Siksi että ’ei käynyt niinkuin haaveiltiin’. Ensimmäisen numeron ”Waldemarin palstassa” tuodaan ilmi Musan kustantajan haluttomuus maksaa lehden tekijöille säädyllistä korvausta, vaikka Musa oli jo kannuksensa hankkinut. Lopputuloksena oli lopullinen ratkaisu, joka johti uuden lehden syntymiseen.

Tilanne on tällä hetkellä siis se, että kaikki entiset Musan pääjehut ovat jättäneet Musan ja siirtyneet Soundiin – paitsi yksi mies joka katsoi edelleen edullisemmaksi jäädä Musaan ja yrittää sen jatkamista. Tilanne on nyt siis seuraava. On olemassa Soundi, jonka tekijät ovat jo kaksi ja puoli vuotta ’uhrautuneet aatteen hyväksi’ ja aikovat sitä myös jatkaa tinkimättä. Me pidämme kiinni siitä, että Suomessa voidaan tehdä musiikkilehteä menestyksekkäästi ja aiomme myös edelleen yrittää sitä – se on meidän kutsumuksemme ja velvollisuutemme” (Waldemar Wallenius, Soundi 1/1 1975).

Ensimmäisen numeron kanteen ”kansikuvapojaksi” päätyi Hullujussi, vaikka lehden tekijät olivat aikaisemmin ”haukkuneet orkesterin pystyyn”. Soundin myötä otettiin mukaan näkökulma, että kirjoitetaan myös ihmisiä kiinnostavista asioista – ei pelkästään omista suosikeista. Hullujussista oli lehdessä myös laaja artikkeli ”Siellä Masai-miehet laulaa friduna skiduna, eikä Musa-miehet koskaan tajuu mitä tämä tarkoittaa”.vanha soundi

Vuoden albumit -74 -osio kuulutti; ”Yksimielinen tulos, Wigwam/Being”.

Elvis 40, kaksiosainen juttusarja alkuun ja laaja artikkeli Renaissance-yhtyeestä. Mikko & Jussi, maalaispoika & rokkipummi. Luigi Hämeenojan juttusarjassa ”Riimittäjät” esillä Isokynä Lindholm – ”Iso kynä – vähän kumia”. Kuukauden albumina Man/Slow Motion. ”Mainio MAN-bändi metkoine musiikkimanipulaatioineen”. Soundin ensimmäisessä numerossa arvioitiin myös Hurriganesin Roadrunner, hieman  myöhässä – arvio ei ehtinyt aikoinaan Musa-lehteen.

Arviossa oli myös ”jonkin verran suosiota keränneitä” albumeita kuten Genesiksen The Lamb Lies Down On Broadway, King Crimsonin Red, Yesin Relayer, Herbie Hancockin Thrust, Hawkindin Hall Of the Mountain Grill ja George Harrisonin Dark Horse…

Seuraavaan numeroon lupailtiin Rory Gallagherin haastattelua, juttua Tangerine Dreamista, Herbie Hancockista ja Mahavisnu McLaughlinista sekä Hurriganesista. Lisäksi luvassa oli laaja Bob Dylan -juttu.

Eläköön 40-vuotias musiikin äänitorvi!

(Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosastolla esillä Soundin alkutaipaleen kansia)

soundi11

 

 

1 kommentti

Kategoria(t): Lehdet, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

One response to “Musamiesten uusi lehti, Soundi perustettiin 40 vuotta sitten

  1. Voisitteko luopua tästä Soundin palvonnasta ja kiinnittää huomiota myös kommenttiosioon? Lähetin näet jo edelliseen Soundi-aiheiseen postaukseen kommentin, jossa muistutin, ettei Musa suinkaan kaatunut Soundi-porukan lähtöön ja uuden lehden perustamiseen. Näin ollen ei voi puhua Soundin perustamisesta Musan ”raunioille”. Soundilaisten lähdön jälkeinen Musa oli etenkin vuonna 1977 erittäin hyvä lehti, jonka tasoista ei punkrockiin täydellisesti höynäytetty Soundi-porukka saanut tämän kommentoijan mielestä tuolloin aikaiseksi. Kunnia Soundin 40-vuotiselle taipaleelle, mutta aivan ehdottomasti kunniaa myös Musalle, jonka vuonna 1978 lakkautti – näin tykkäisin ajatella – populäärimusiikillinen väärinkäsitys. http://propacanth.blogspot.fi/2012/05/70-luvun-musiikkilehdet.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s