Billy Idol is back! Nostalgia myy – sen tietää myös kasarisuosikki Billy Idol

Billy Idol: Kings & Queens of the Underground

Kasarisuosikki Billy Idol julkaisi edellisen studioalbuminsa vuonna 2005 (jos listaan ei lasketa vuonna 2006 ilmestynyttä joulukiekkoa Happy Holidays). Kyseinen Devil’s Playground rokkasi parhaimmillaan kuin Michael Monroen orkesteri. Ehkäpä Idol innostui turhankin alleviivaavaan rock-pullisteluun, sillä osassa viisuissa oli havaittavissa jo yltiöpäistä uhoa. Idolin ääni menetti tuttua kettumaista virnistystään liiallisen huutamisen vuoksi.

Tuore kokopitkä Kings & Queens of the Underground laskee selkeästi kierroksia ja klassisen Rebell Yellin sijasta vertailua voi tehdä Whiplash Smile ja Charmed Life -levyjen aikaiseen Billy Idoliin. Ratkaisulla on hyvät mutta myös varjopuolensa. Ilmavammalla otteella etenevä Idol osuu retroilunappulaan ja Steve Stevensin avulla luoduissa siivuissa on vanhaa kunnon Billy Idol -henkeä. Varjopuolena kuulija joutuu kärsimään myös muutamista väsyneistä, hampaattomista ja harmittomista puolislovareista. Mutta, levyn viisi ensimmäistä kappaletta tarjoavat vihjailevan vetreää aikakonematkailua suoraan 80-luvun lopun parhaisiin päiviin. Kuuntele vaikka mainio rähinäpälä Postcards from the past, joka onnistuu lainaamaan muistumia Rebel yell -biisin persiille potkivasta asenteesta.

Can’t break me down on vastaava ylikierroksillä rokkaava Idol-pullistelu. Save me now ja One breath away testaavat idolin tunnelmallisempaa ja syntikkavetoisempaa kulmaa. One breath away -siivun White wedding -tyyliset soolonostatukset keräävät hikeä otsaan. Albumin nimikappaleen jälkeen alkaa kuitenkin hienoinen alamäki, joka kulminoituu vetelään ja ylimakeaan Ghosts in my guitar -vuodatukseen. Kiekon lopettava Whiskey and pills osoittaa 58-vuotiaassa rokkarissa olevan vielä virtaa jäljellä.

Billy Idol onnistuu tuottamaan nostalgialla vetoavan albumin, joka ei etsi uusia linjoja vaan luottaa jo kertaalleen opittuihin temppuihin. Idolilla ei ole tarvetta elvistellä vaan mies puskee maailmaan hyvällä sykkeellä etenevää rock-viihdettä, jossa on sopivasti vanhentunut päiväys. Jos Idolin 80-luvun levyt iskivät kuulijassa kipinää, tuore kiekko on mainio nostalgiatrippi.

J.Kaunisto

kings queens11

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s