Kuolema. Mustaa huumoria ja murhaballadeja

11.11.2014 130

 

Andrei Kurkov. Kuolema ja pingviini

Tragikoominen tarina miehen ja pingviinin edesottamuksista Viktor on nelikymppinen turhautunut kirjailija,jonka ainoa seuralainen on lemmikkipingviini Mifaa.Viktor unelmoi novellien kirjoittamisesta,mutta paremman puutteessa hän tarttuu suuren sanomalehden tekemään tarjoukseen ja ryhtyy laatimaan muis-tokirjoituksia. Viktorin uudessa työssä on se kummallinen piirre,että ihmiset,joiden elämästä hän kirjoittaa,ovat elossa. Niinpä eräänä aamuna kun Viktor avaa lehden ja näkee oman tekstinsä ensimmäistä kertaa julkaistuna,hän on haljeta ylpeydestä.Ylpeys vaihtuu kuitenkin pian kauhuksi,kun Viktorin laatimien nekrologien kohteet alkavat yksi toisensa jälkeen kuolla. Ukrainalainen Andrei Kurkov on julkaissut useita kirjoja ja työskennellyt myös toimittajana ja elokuvaajana.

 

11.11.2014 133

Nick Cave: Bunny Munron kuolema

Kulttitaiteilijan kuolettavan hauska satiiri keski-ikäisen ihmisniljakkeen kujanjuoksusta.

Bunny Munron kuolema kertoo kauppamatkustajasta, jonka elämä suistuu raiteiltaan hänen vaimonsa tehtyä itsemurhan. Vastuuta pakoileva Bunny ottaa yhdeksänvuotiaan poikansa mukaansa työmatkalle, jota vauhdittavat alkoholi, seksuaalinen vietti ja syyllisyydentunto.

Viiltävän nokkela ja pistävän osuva Bunny Munron kuolema on merkittävä nykyproosateos. Tämän mielenrauhaa järkyttävän mutta samalla liikuttavan ja poskettoman hauskan romaanin herkkä sydän on tarinankerronnan voimassa, syvästi inhimillisessä vanhemmuuden kuvauksessa sekä Bunny Munron viimeisten elinpäivien loisteliaan hallitussa kerronnallisessa kaaressa. Ihmissydämen äärialueilla troolaavan Nick Caven verkkoon tarttuu paitsi kaaosta, pakkomielteitä ja epätoivoa myös omistautumista, intohimoa ja rakkautta.

11.11.2014 134

 

Charlie Huston. Kalmasiivouksen salattu taito

Kun Webster Fillmore Goodhuen opettama peruskoululuokka joutuu luokkaretkellä keskelle ammuskelua ja lapsi kuolee Goodhuen syliin, opettaja traumatisoituu. Traumasta muodostuu ikään kuin luonteenpiirre: Web hengailee kaverinsa tatuointistudiolla, nukkuu puolet vuorokaudesta ja on muutenkin ihan pihalla.

Sitten Web tekee odottamattoman siirron ja vastaanottaa työn kuolinpaikkasiivoojana. Kun hän on ­ensimmäisellä keikallaan pyyhkinyt itsemurhan tehneen miehen aivot tämän kylpyhuoneen peilistä ja flirttaillut tämän tyttären kanssa, asiat mutkistuvat. Tytär pyytää palvelusta, ja vaikka Webin jokainen aivosolu kirkuu kieltäytymisen puolesta, hän suostuu. Tästä alkaa ihmissalakuljetuksen ja aseiden paukkeen sävyttämä tarantinomainen rymistely, joka pitää otteessaan vetävällä tyylillä ja notkealla kielellä.

Charlie Huston on losangelesilainen dekkaristi ja supersankarisarjakuvien käsikirjoittaja. Kalmasiivouksen salattu taito on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.

11.11.2014 131

Joakim Pirinen: Kalmasen herrasväen aviopulmat

esittelee meille sadomasokistisiin tamineisiin sonnustautuneen nukkepariskunnan, jolla on rahaa kuin roskaa, mutta onnea ei ensinkään.

Kalmaset isännöivät Joakim Pirisen uutta sarjakuvakirjaa, jossa pitkät tarinat ja lyhyet välähdykset vuorottelevat. Intiaanien hyökkäykset, joulutervehdykset ja keskiaikaiset moraliteetit lomittuvat Pirisen tuttujen hahmojen edesottamusten kanssa. Taiteilija itse esiintyy verhoutuneena pelkkään lannevaatteeseen ja tarjoaa lukijoilleen piirustuskoulun, jollainen vielä puuttuu vakiintuneiden taidekoulujen opetusohjelmista.

Joakim Pirinen murtautui suuren yleisön tietoon 1980-luvun puolivälissä. Pirisen toinen albumi Sokeri-Sakari teki hänestä ruotsalaista kansallisomaisuutta ja herätti laajaa huomiota Suomessakin. Pirinen on kunnostautunut myös kuvataiteilijana prosaistina ja näytelmäkirjailijana. Hän on julkaissut viime vuosina myös kolme äänilevyä.

11.11.2014 132

Andy Riley: Pupujen suuri itsemurhakirja

”Rileyn puput edustavat kieroa ja mustaa huumoria parhaimmillaan”. -Salon seudun sanomat.

11.11.2014 138

Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen: Murhaballadeja

Kertovilla kansanlauluilla, balladeilla, on tarinankerronnan historiassa tärkeä rooli. Ennen kirjoitustaitoa ihmiskunta on kertonut ja säilönyt  tarinoita sukupolvelta toiselle laulujen muodossa. Näihin lauluihin ovat tallentuneet rakkaus, valloitusretket, petokset, koko ihmiselämän kirjo, unohtamatta sen synkkää puolta.

Tähän mustaan alueeseen keskittyvät Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja maailmankuulu harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen esityksessään Murhaballadeja. Laitinen on esittänyt murhaballadeja ensimmäisen kerran jo 40 vuotta sitten, ja myös Laitisen ja Pohjosen yhteistyö on alkanut pari vuosikymmentä sitten. Musiikkitalon esiintymisestä tehdyn Murhaballadeja -levyn kansi johdattaa suoraan aiheeseen: kuvassa toljottavat Isontalon Antti ja Rannanjärvi -balladin päähenkilöt kahleissa. Albumilla on kuusi keskimäärin 10-minuuttista kappaletta, joissa murhia tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa ja eri kansallisuuksien keskuudessa.

11.11.2014 139

Nick Cave and the Bad Seeds: Murder Ballads

Murder Ballads on Nick Cave and the bad Seedsin yhdeksäs studioalbumi, joka julkaistiin 1996.  Levyllä on perinteisiä ja uusia murhaballadeja, jotka kertovat intohimoon liittyvistä rikoksista.  Where the Wild Roses Grow-kappaleessa Nick Cave laulaa dueton Kylie Minoguen kanssa, josta tuli suuri hitti.

11.11.2014 135

 

Juho Juntunen: Manala

Viikatemies pitää huolen siitä, että Manalan ovi käy tiuhaan

Manalassa ollaan ihan täpinöissään: Saatana on vihdoin hommannut Singstar-pelin ja uusi BB-kausikin on alkamassa! Hevidiggarit kuulevat jo pedon musiikin sulosävelet korvissaan, mutta tiskijukka ilmoittaa, että valittavana on kaksi ikimuistoista sävelmää, Peltoniemen Hintriikan surumarssi ja Varpunen jouluaamuna. Samaan aikaan toisaalla Viikatemies myhäilee malttamattomana, kun lääkärit hikoilevat vaikean kirurgisen operaation kimpussa.

11.11.2014 142

Seppo Hyrkäs ja Tommy Tabermann: Veivin heiton alkeet

Kädessäsi on ainutlaatuinen kuolemaa koskeva kuluttajaopas, jonka tarkoituksena on opettaa sinua elämään kuin viimeistä päivää ja senkin ehtoopuolta.
Pieni vaivihkainen silmäys lähiympäristöön todistaa tämän teoksen tarpeellisuuden: Kaikkialla näkee terveiden elämäntapojen näivettämiä tyhmiä ja pystyyn kuolleita ihmisiä, jotka roikkuvat väen väkisin kiinni työ-, yö- ym. muussa elämässä. Nyt sinullakin on mahdollisuus ottaa ilo irti paitsi elämästä myös kuolemasta ja potkaista tyhjää niin, että tanner tömisee ja aitaa kaatuu!

 

11.11.2014 141

Tytti Heikkinen: Täytetyn eläimen lämpö

Tytti Heikkinen debytoi runokokoelmallaan Täytetyn eläimen lämpö Runoyhdistys Nihil Interitin ja Kirja kerrallaan -kustantamon yhteisessä poEsia-sarjassa 2007.Täytetyn eläimen lämpö – onko eläin sittenkään ihan kuollut, vai onko täytetyn eläimen lämpö jotakin jo kadonnutta ja vain mielikuvituksessa aistittavaa? Tämä runokokoelma on ladattu jo nimestään alkaen täyteen absurdeja ilmauksia, henkilöitä ja ihmiskohtaloita. Tytti Heikkisen runot tarjoavat outoja näkö-kulmia arjen ilmiöihin, runoissaan hän viljelee makeaa, sysimustaa huumoria ja piilottaa joukkoon julmia iskukoukkuja.

 

11.11.2014 144

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s