Mitä minä luen. Nalle Österman

Nalle Österman.

Nalle Österman.

Oletko koskaan miettinyt mitä varsinaissuomalaiset musiikki-ihmiset lukevat? Nyt sinulla on tilaisuus tutustua muusiikkivaikuttajien suosittelemiin teoksiin Turun Pääkirjaston Rotundassa. Esillä on myös artistin omaa musiikkia. Henkilö vaihtuu viikottain ja näyttely jatkuu joulukuulle. Rotunda sijaitsee vanhan kirjastotalon ensimmäisessä kerroksessa. Käykääpä katsomassa!

Tällä viikolla vuorossa on pari vuotta sitten turkulaistunut Nalle Österman.

1. Kuvaile itseäsi muusikkona / musiikkielämän toimijana.

Musiikkielämän toimijana olen kuulemma ristiriitainen, mielipiteitä herättävä, vihattu ja rakastettu, ylistetty ja haukuttu, impulsiivinen, intensiivinen, röyhkeä, ärsyttävä sekä haastavakin ihminen, joka on hyvinkin kaukana sellaisesta salonkikelpoisesta ja korrektista teflonpintaisesta naminami-vaikuttajasta, joita on tapana palkita erilaisissa gaalatilaisuuksissa tässä maassa.

Synnyin Helsingissä 20. kesäkuuta 1973, mutta Turkuun päädyin 1. syyskuuta 2011, kun rakas vaimoni pääsi opiskelemaan suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistoon. Huhtikuusta 2013 lähtien olen pitänyt viikoittaista musiikkipalstaa Turkulainen -lehdessä (http://www.turkulainen.fi), jossa olen esitellyt ajankohtaisen artistivieraan sekä tarjonnut alueen monipuolisimman keikkakalenterin.

13-vuotiaana aloin paukuttaa rumpuja säännöllisemmin ja 15-vuotiaana kirjoitin ensimmäiset musajuttuni Rumbaan. Siitä käynnistyi matka, joka on soittajana vienyt minut erilaisiin seikkailuihin ympäri Eurooppaa sekä vapaana toimittajana Rumban ja Turkulaisen lisäksi myös Soundiin, Suosikkiin, Hufvudstadsbladetiin, Hymyyn, Rytmiin, Ylen verkkosivuille, Tuhmaan (RIP), Johnny Knigaan (RIP), Suomi Finland Perkeleeseen (RIP) sekä Like Kustannuksen kirjailijaksi. Soittohommista olen nyttemmin eläkkeellä.

Rocktoimittajan päiväkirja -blogini (http://nalleosterman.blogspot.com) on puolestaan ollut oma leikkikenttäni ja henkireikäni käsitellä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti erilaisia aiheita etupäässä musiikkibisneksestä ja kulissien takaa. Ilmeisen menestyksekkäästi, sillä esimerkiksi viimeisin blogikirjoitukseni MTV Push -tapahtumasta on luettu jo yli 37 000 kertaa ja sitä ovat referoineet muun muassa Ilta-Sanomat, Ylen verkkosivut ja Rumba. Aika näyttää mitä seuraavaksi.

2. Miten lukuharrastus on vaikuttanut työhösi musiikin parissa?

Omat kirjalliset harrastukset ovat yhdistyneet vahvasti työhöni musiikkitoimittajana, eli elämäkertoihin ja musiikkikirjallisuuteen. Tällaisista teoksista löytyy lukemattomia esimerkkejä kirjahyllystäni. Kirjojen lisäksi olen myös kuluttanut vuosikymmenten varrella ahkerasti musiikkilehtiä, minkä seurauksena musiikkilehtien hiipuva nykytilanne huolestuttaa ja surettaa minua suunnattomasti. Parhaat markkinoilla olevat musiikilehdet ovat tällä hetkellä ruotsalaiset Sweden Rock Magazine sekä Close-Up.

3. Esittele lempikirjasi/ -kirjailijasi. Jos sinulla ei sellaista ole, niin esittele lempigenresi (esimerkiksi dekkarit tai romantiikka).

Koska luen usein ja paljon musiikkielämäkertoja ja historiikkeja harrastusmielessä omaksi ilokseni sekä työni johdosta, ovat erilaiset elämäkerrat tulleet varmaankin tutuiksi läheisimmin. Näkeehän sen varmasti myös kirjahyllystäni. Sieltä löytyy myös Alvin Gibbsin kirjoittama Neighbourhood Threat: On Tour with Iggy Pop, jonka olen valinnut esiteltäväksi tässä juttusarjassa.

Bongasin tämän vuonna 1995 julkaistun teoksen syksyllä 1997 Lontoon keskustassa sijainneesta Virgin Megastoresta (RIP). Kyseessä oli hyllyn ainoa kappale, joka oli jo hieman rispaantunut ja kärsinyt. Koska teos kiinnosti, päätin kysäistä kassalla hieman alennusta 15 puntaa maksaneesta opuksesta. Silmälasipäinen myyjä katsoi minua ja näytti kädellään viittä sormea ilmaan.

– Hyvä on, ajattelin, saan viisi puntaa alennusta.

Kun sain vaihtorahat takaisin havaitsin, että myyjä oli myynyt kirjan viidellä punnalla. Tämän jälkeen etsiydyin hiljaiseen pubiin, missä ahmaisin tämän teoksen sisuksiini noin parissa tunnissa, vain muutama pintti kyytipoikana.

Alvin Gibbs kirjoittaa lennokkaasti muistoistaan Iggy Popin kiertuebändin basistina kesästä 1988 kevääseen 1989. Teos imaisee välittömästi mukaansa, vaikka Iggy Popista ja rockista ei niin välittäisikään. Suomalaisittain mielenkiintoisinta antia oman Andy McCoymme seikkailut ja sekoilut Iggy Popin kiertuekitaristina. Itse asiassa Neighbourhood Threat kertoo vähintään yhtä paljon Andystä kuin Iggystä, ellei jopa enemmän.

Musaston valikoimista löytyvä Neighbourhood Threat on uudempi ja kompaktimpi painos omasta laitoksestani. Omien empiiristen havaintojeni perusteella lennokkuutta on hieman karsittu kielellisesti oikeamman ilmaisun tieltä, mikä tekee uusintapainoksesta hieman pliisumman. Kun alkuperäispainoksen epilogissa voidaan lukea toivonkipinää Gibbsin suhtautumisessa McCoyhyn, on toivo sammunut uusintapainoksessa.

Mutta kaikkihan me tiedämme, mitä tämän jälkeen tapahtui: Andy McCoy nousi jälleen tuhkista feenikslinnun tavoin perustamaan Hanoi Rocksia yhdessä Michael Monroen kanssa, jonka nimissä syntyi lukemattomia hienoja lauluja. Andy McCoyn seuraavaa paluuta odotellessa Neighbourhood Threat antaa rock’n roll -kertomusten ystäville lukemattomia herkullisia anekdootteja ja tarinoita.

4. Käytätkö kirjastoa?

Ehdottomasti. Turun kirjaston monipuolinen valikoima on suurta kunnioitusta ja arvostusta herättävä. Pienistä yksityiskohdista huomaa, että valikoiman takaa löytyy ammattitaitoista osaamista ja moniulotteista ymmärrystä kulttuurikentän eri osa-alueille. Jo yleissivistyksen nimissä  on tärkeää turvata mahdollisimman laajat kirjastopalvelut veloituksetta kaikelle kansalle. Esimerkiksi Turun pääkirjastossa asioidessa näkee, kuinka hyvin turkulaiset ovat ottaneet koko kirjaston toiseksi olohuoneekseen – kenties juuri sen laajan ja monipuolisen tarjonnan vuoksi.

5. Jos olisit kirja, niin mikä kirja olisit?

Varmaankin Evil Dead: The Book of the Dead.

Toim. Petri Kipinä ja Erika Woodard

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Mitä minä luen, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s