Mitä minä luen. Tuula Amberla.

Tuula Amberla.

Tuula Amberla.

Oletko koskaan miettinyt mitä varsinaissuomalaiset musiikki-ihmiset lukevat? Nyt sinulla on tilaisuus tutustua muusiikkivaikuttajien suosittelemiin teoksiin Turun Pääkirjaston Rotundassa. Esillä on myös artistin omaa musiikkia. Henkilö vaihtuu viikottain ja näyttely jatkuu joulukuulle. Rotunda sijaitsee vanhan kirjastotalon ensimmäisessä kerroksessa. Käykääpä katsomassa!

Tällä viikolla vuorossa on tarinoiden tulkitsija Tuula Amberla.

1. Kuvaile itseäsi muusikkona / musiikkielämän toimijana.

Tuula Amberla on ennen kaikkea  laulaja, tarinoiden tulkitsija, jonka haasteena on saada jonkun kirjoittama tarina elämään ainutkertaisella tavalla. Olen eniten tulkinnut soololevyilläni ( 5 cd -levyä) Jukka Alihangan tekstejä, mutta sanoituksia on myös muilta tekijöiltä mm. Juha Tapaninen, Mirja Pyykkö, Jarkko Laine, Matti Inkinen ja Erkki Mäkinen.

Sanoitan ja sävellän myös itse. Omia kappaleitani olen julkaissut Liikkuvat lapset –yhtyeen kanssa (4 cd -levyä), jonka musiikki luokitellaan postpunkiksi tai goottimusiikiksi. Lisäksi Tuula Amberla & Conventionalsin levyllä on omia sanoituksiani, musiikin säveltäsi  Ismo Laakso.

Oman tekstin laulaminen on erilaista kuin vieraan. Oma sanoitus on omaa ajatusmaailmaa ja arvoja, jotka pitää saada paperille mahdollisimman aidosti.  Itse laulaminen tulee siihen viimeiseksi pisteeksi, mutta tulkinta on työstetty jo kirjoitusvaiheessa.

2. Miten lukuharrastus on vaikuttanut musiikintekemiseesi / työhösi musiikin parissa?

Alkanut ihan pienenä ja tuonut paljon mielikuvitusta ja kuvia, joista rakentuu sanoituksen, tekstin, tulkinta.  Sanoittamiseen olen saanut aiheita ja ideoita kirjallisuuden ja elokuvien pohjalta.

3. Esittele lempikirjasi/ -kirjailijasi. Jos sinulla ei sellaista ole, niin esittele lempigenresi (esimerkiksi dekkarit tai romantiikka).

Niitä on monta, mutta kotimaisista haluaisin mainita Anja Snellmanin;   upeita tarinoita, kriittistä yhteiskuntakuvausta ajankohtaisista ilmiöistä, tyttöjen ja naisten maailmasta. Lemmikkikaupan tytöt;  loistava kuvaus markkinavoimien ja kaupallisuuden tyttöihin ja nuoriin kohdistavasta paineesta. Parvejumalat; maahanmuuttajatytön maailma. Ivana B; kun taiteilija kokee vanhenevansa ympäröivästä ajasta.

Uusimpana  Pääoma; koskettava, hellyttävä tarina siskoksista ja erilaisuudesta, lapsuudesta. Eikä taaskaan edes Finlandia-palkinto ehdokkuutta,  saatikka itse palkintoa,  joka Snellmannille kuuluisi ilman muuta!

4. Käytätkö kirjastoa?

Kyllä vaan. Olen nyt töissä Laitilan kaupunginkirjastossa, mutta nuorena pätkätyöläisenä olin jossain vaiheessa töissä kaikissa Turun sivukirjastoissa sekä  pääkirjastossa.  Ja  sitten Uudessakaupungissa.  Laitilan kirjastossa vastuualueeseeni  kuuluu  mm. musiikkikokoelmasta huolehtiminen ja kirjastoon ostettavan musiikin valitseminen.

5. Jos olisit kirja, niin mikä kirja olisit?

Carle, Eric: Voittamaton leppäkerttu

Toim. Petri Kipinä ja Erika Woodard

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Mitä minä luen, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s