Electric Light Orchestra on jälleen nähnyt valon

ELO heräsi eloon

Tapahtui aiemmin…

ELO:n levytyksiä: A New World Record (vas. ylhäällä), Face The Music, Discovery, Zoom, The Electric Light Orchestra ja On The Third Day (vas. alhaalla).

ELO:n levytyksiä: A New World Record (vas. ylhäällä), Face The Music, Discovery, Zoom, The Electric Light Orchestra ja On The Third Day (vas. alhaalla).

Electric Light Orchestra (kavereiden kesken ELO) syntyi 70-luvun alussa The Move-yhtyeen jatkoksi kun kunnianhimoiset muusikkokaverukset Roy Wood ja Jeff Lynne päättivät jatkaa siitä, mihin The Beatles jäi kappaleessa I Am The Walrus.

Wood tosin erosi bändistä jo ensimmäisen albumin jälkeen. Studiossa Lynne laajensi pikku hiljaa jousiarsenaalia. Suosio kasvoi ja kasvoi. Lopulta jouset alkoivat kadota ennen kuin suosio.

Jeff Lynne lopetti ELO:n vuonna 1986, kun sopimus (ja mitta) tuli täyteen. Noin kolme vuotta myöhemmin ELO:n rumpali Bev Bevan halusi jatkaa ja kasasi yhtyeen nimeltä ELO Part II. Kun Bevan jätti kakkos-ELO:n kymmenen vuotta myöhemmin, tuli yhtyeestä pelkkä The Orchestra, joka kiertää yhä soittamassa Lynnen ELO-kappaleita. Bevan lämmitti vuorostaan The Moven uudestaan!

Lynne itse on palannut Electric Light Orchestran pariin otteeseen, mutta vain hetkeksi. Vuonna 2001 ilmestynyt loistava Zoom oli käytännössä soololevy, mutta minusta levyltä löytyi monta uutta ELO-klassikkoa.

***

Tapahtui eilen!

Huomasin Lynnen vetäneen ELO-keikan Hyde Parkissa 14.9.2014. Katsoin sen eilen illalla, ja vaikka pidän yleensä enemmän ELO:n tuntemattomammista raidoista, oli kokemus tyrmäävä. Taustalla oli jousiorkesteri soittamassa alkuperäisiä kuvioita. Lynnen oikea käsi ELO-ajoilta, Richard Tandy, oli onneksi myös mukana. Manhattan Rumblen tai In Old England Townin kaltaisia kummajaisia oli turha odottaa, mutta suureksi yllätyksekseni Lynne esitti suuren ikisuosikkini, vähälle huomiolle jääneen biisin Steppin’ Out, jonka Lynne sanoi epäonnistuneen levyllä Out Of The Blue (1977). 

En ole vähään aikaan ELO:a kuunnellut, mutta tämä kokemus sai kaivamaan ne levyt taas esiin, muistuttamalla miten kova biisinikkari Lynne on. Harva varmaan ryhtyy kuuntelemaan ELO:a tekstien takia, mutta melodioiden, sointujen ja sovitusten saralla Lynne on melkoinen velho.

ELO oli myös siitä mielenkiintoinen yhtye, että sen siirtymisen kohti tarttuvampaa pop-linjaa kuuli kirjaimellisesti levy levyltä. Musiikki muuttui, mutta uran jokaiselle taipaleelle jäi läjä hyvää musiikkia. Massasuosion suhteen varsinainen huippukohta saavutettiin albumeilla A New World Record ja Out Of The Blue.

Lynne sanoi kuulemma ennen tätä Hyde Park -keikkaa, että jos sekä hän että yleisö pitävät keikasta, saattaa edessä olla kiertue. Näkemäni yleisöreaktion ja Lynnen ilmeiden perusteella arvioisin, että lippurahoja varten pitää ruveta säästämään. Onko ELO-faneja liikkeellä?

Kolme poimintaa ELO:n uralta

1. Kolme kaverusta tarttui itselleen vieraisiin soittimiin ja painui studioon. Tuloksena oli ELO:n häikäisevä debyytti, The Electric Light Orchestra.

2. Kaupallisessa mielessä ELO:n huippukohta lienee vinyylinä tuplana julkaistu Out Of The Blue.

2. Lynnen yksin tekemä (ja lähes yksin soittama!) paluulevy vuodelta 2001, Zoom.

Toni Lehto

Tuomas Pelttari, toim.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): konsertit, Musasto suosittelee, Uutta ja retroa

3 responses to “Electric Light Orchestra on jälleen nähnyt valon

 1. Kari Kauppila

  Missäs on Elforado. Minä arvostan sen parhaaksi. 😃

  • Mielettömän hyvä levykokonaisuus todellakin tuo Eldorado! Varsinkin nimibiisi on yksi omista suursuosikeista. Valitettavasti piti jättää hyviä levyjä pois, joten poiminnat tuli otetta alusta, keskeltä ja lopusta. Out Of The Blue ei välttämättä ole itselle se rakkain ELO-levy, mutta se tuntuu olevan suurin suosikki ihmisille, jotka eivät välttämättä ole kovia ELO-faneja. Siinä on jotain sellaista ”mass appealia”.

   -Toni-

 2. Funka Delicatessen

  Tämä jätkä lähtee välittömästi keikalle mutta pelkälle englanninrundille voi olla vaikea saada tikettejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s