Raision kirjaston kesän klassikkoartistina Procol Harum

Raision musiikkiosaston kesän klassikkoartistina ja levynkansinäyttelyn  aiheena  Procol Harum

Englantilainen Procol Harum esiintyi Ruisrockissa 40 vuotta sitten vuonna 1974. Yhtyeen taianomainen keikka on jäänyt Ruisrockin historiaan yhtenä festivaalin upeimpana hetkenä. Viimeisenä encorena paikalla olleet kuulivat luonnollisesti A Whiter Shade of Palen, joka kesällä 1967 oli tehnyt ennestään tuntemattomasta yhtyeestä kaikkien tunteman. Gary Brookerin säveltämästä ja Keith Reidin sanoittamasta Whiter Shadesta on tullut yksi kaikkien aikojen hiteistä.

Procol Harumin tarina juontaa R&B-yhtyeeseen The Paramounts, joka levytti vuosina 1963-65 muutamia singlejä. Yhtyeessä soittivat muun muassa Gary Brooker (laulu ja piano), Robin Trower (kitara), Barry J. Wilson (rummut) ja Chris Copping (basso ja urut). Yhtyeen menestys jäi kuitenkin keskinkertaiseksi ja se hajosi vuonna 1966. Samoihin aikoihin Brooker tutustui sanoittaja Keith Reidiin, ja syntyi ajatus yhteistyöstä. Tuloksena oli uusi, tyylillisesti täysin muuttunut yhtye, joka sai nimekseen Procol Harum.

Whiter Shaden valtavasta menestyksestä tuli sittemmin Procol Harumille taakka, sillä yhtyeen myöhempi tuotanto jäi täysin epäoikeudenmukaisesti sen varjoon. Esimerkiksi yhtyeen seuraava single, vuoden 1967 syksyllä ilmestynyt Homburg ei saavuttanut läheskään sellaista menestystä kuin edeltäjänsä, vaikka se sävellyksenä olisi sen ansainnut.

Sama päti yhtyeen upeisiin albumeihin, jotka saivat ylistäviä arvosteluja kriitikoilta, mutta joiden myynti jäi melko pieneksi. Tämän kohtalon kokivat muun muassa klassikkolevyt Shine On Brightly (1968) ja seuraavana vuonna ilmestynyt Procolin voimannäyte A Salty Dog. Nämä levyt teki kaikkien aikojen klassisin Procol Harum kokoonpano, johon kuuluivat edellä mainitut Brooker, Trower ja Wilson sekä Matthew Fisher (urut ja laulu) ja David Knights (basso). Unohtaa ei pidä tietenkään Keith Reidiä, joka on vastannut kaikista yhtyeen sanoituksista.

Procol Harumin toinen luomishuippu ajoittui vuosiin 1973-74, jolloin ilmestyivät mestariteokset Grand Hotel ja Exotic Birds And Fruit. Ruisrockissa elokuun 10. päivänä olleet 14 000 kävijää näkivät ”huippuvedossa” olleen Procol Harumin, jossa soittivat Gary Brooker, Chris Copping, B.J. Wilson, Alan Cartwright (basso) ja Mick Grabham (kitara).

Kaiken kaikkiaan kymmenen albumia tehnyt Procol Harum hajosi vuonna 1977 uuden aallon pyörteissä, mutta teki komean paluun vuonna 1991 ilmestyneellä The Prodigal Stranger -levyllään. Viimeksi legendaariselta yhtyeeltä on ilmestynyt uutta materiaalia vuonna 2003 The Well´s on Fire  –levyn myötä.

Altti Koivisto

 

"Radio-bootleg" Procol Harumin Ruisrockin keikasta + kopio pääsylipusta

”Radio-bootleg” Procol Harumin Ruisrockin keikasta + kopio pääsylipusta

The Paramounts - Whiter-Shades-Of-R&B

The Paramounts – Whiter Shades Of R&B

Procol Harum - Procol Harum

Procol Harum – Procol Harum

Shine On Brightly

Shine On Brightly

A Salty Dog

A Salty Dog

Home

Home

Broken Barricades

Broken Barricades

In Concert With The Edmonton Symphony Orchestra

In Concert With The Edmonton Symphony Orchestra

 

Grand Hotel

Grand Hotel

Exotic Birds And Fruit

Exotic Birds And Fruit

 

Something Magic

Something Magic

Procol's Ninth

Procol’s Ninth

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s