Raision kirjaston kuukauden klassikkoalbumi: Pentangle – Basket Of Light

PentangleBasket-Of-Light1

1960-luvun alussa perustetulla englantilaisella Transatlantic-levy-yhtiöllä oli merkittävä rooli folkrockin historiassa, sillä se julkaisi huomattavan määrän Englannissa 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alkupuolella suosituksi tulleen tyylisuunnan levyjä. Transatlanticin talliin kuului muun muassa Bert Janschin ja John Renbournin vuonna 1967 perustama Pentangle-yhtye.

Itse asiassa akustisen kitaran mestarit Jansch ja Renbourn olivat aloittaneet uransa Transatlanticilla sooloartisteina 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 1966 he tekivät yhteisen LP:n ”Bert and John” sekä yhteisiä keikkoja, joten uuden bändin perustaminen oli luonnollista jatkoa alkaneelle yhteistyölle. Laulusolistiksi he pyysivät kirkasäänisen Jacqui McSheenin, joka oli saavuttanut mainetta Lontoon folkklubeilla. Kontrabasisti Danny Thompson ja rumpali Terry Cox olivat puolestaan taustoiltaan jazzmuusikkoja.

Pentanglen luoma tyyli olikin kiehtova sekoitus folkkia ja jazzia, jotka aikaa myöten sulautuivat yhä enemmän toisiinsa. Yhtyeen kolmas albumi ”Basket Of Light” (1969) on Pentanglen mestariteos, jossa taiteellisuus ja kaupallisuus lyövät kättä. Levyn tunnetuin laulu on Light Flight, jota BBC käytti TV-sarjan Take Three Girls tunnuskappaleena. Se nousi Englannin singlelistan sijalle viisi. Niin ikään Basket Of Light –LP nousi albumilistan TOP 5:een. Levyn yhdeksän laulua ovat yhtä lukuun ottamatta yhtyeen omia sävellyksiä.

Folkrock-yhtyeiden aateliin kuuluneen Pentanglen tarina päättyi vuonna 1972 ilmestyneeseen ”Solomon´s Seal”–levyyn. Toki yhteistyö jatkui myöhemminkin 1980- ja 1990-luvuilla, mutta yhtyeen luomisvoimaisinta aikaa olivat vuodet 1968-1972, jolloin ilmestyi kaiken kaikkiaan kuusi albumia.

Altti Koivisto

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio, Vinyylimania

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s