Nuorena kuolleet rocklegendat Turun musiikkikirjaston näyttelyssä

27 Club

It’s better to burn out than to fade away

Turun musiikkikirjasto haluaa muistaa nuorena kuolleita rockmusiikin legendoja. Vitriininäyttely 27 Club on esillä 31.3.2014 alkaen. Näyttely on avoinna Turun pääkirjastossa (Vanha kirjastotalo, toinen kerros). Tervetuloa!

Myyttiä voi tutkia lukuisten elämäkertojen avulla.

Myyttiä voi tutkia lukuisten elämäkertojen avulla.

Vuosina 1970–1971 rockpiireissä tapahtui kolme kuolemantapausta, jotka ravistelivat maailmaa. Jimi Hendrix, Janis Joplin ja Jim Morrison kuolivat kymmenen kuukauden sisällä, kaikki 27-vuotiaina. He päättivät päivänsä päihteiden saattelemana. Vuosien mittaan kerhoon on liittynyt useita muusikoita, viimeisimpänä merkittävänä tapauksena Amy Winehouse vuonna 2011.

27 Clubin legendaarisuutta on lisännyt myös se, että monet klubin jäsenistä kuuluivat rock-eliittiin. Toisaalta moni muusikoista olisi saattanut painua unholaan ilman klubin jäsenyyden mukanaan tuomaa kuuluisuutta.

Käsite ”27-klubi” syntyi 25 vuotta myöhemmin Kurt Cobainin poismenon myötä 1994. Monet asiaa tutkivat journalistit ja kirjoittajat ovat sitä miltä, että media on luonut valtavan nosteen koko 27-klubin myytille. Kuolemiin liittyvät uskomukset ovat vuosien saatossa saavuttaneet lähes legendan aseman. Esimerkiksi Robert Johnsonin huhuttiin myyneen sielunsa paholaiselle saadakseen ylivertaiset soittotaidot.

Kurt Cobain riisti henkensä vuonna 1994.

Kurt Cobain riisti henkensä vuonna 1994.

Kurt Cobainin kuoleman on spekuloitu olleen järjestetty (useissa teorioissa syyttävä sormi osoittaa vaimo Courtney Lovea. Myös Kristen Pfaffin kuoleman on epäilty tapahtuneen Loven tahdosta.) Jotkut salaliittoteoreetikot uskovat myös, että Amy Winehousen kuolema oli suunniteltu: hänen uskotaan riistäneen oma henkensä rituaalien saattelemana liittyessään klubiin.

Klubiin on myös ollut muutamia ”halukkaita” liittyjiä, kuten HIM-yhtyeen keulakuva Ville Valo, joka kuitenkaan ei ole ehtinyt jäseneksi.

Janis Joplin kuoli heroiinin yliannostukseen.

Janis Joplin kuoli heroiinin yliannostukseen.

Näyttelyyn on koottu kerhon jäsenien kannalta keskeistä aineistoa, kuten musiikkia, elämäkertoja ja DVD-levyjä.

Eemeli Tammero & Jenna Viertola

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s