Kristoffersonin debyyttialbumi on Viikon levy

Kris Kristofferson: Kristofferson (1970)

Kristofferson ilmestyi alun perin vuonna 1970. Levy julkaistiin uudestaan 1976 nimellä Me And Bobby McGee.

Kristofferson ilmestyi alun perin vuonna 1970. Levy julkaistiin uudestaan 1976 nimellä Me And Bobby McGee.

– Onks’ Kristoffersonki tehny levynkin? Jäin taannoin miettimään tätä kommenttia.  Hoin itsekseni fanaattisuuden partaalla, että hänhän on yksi countryn kovimmista biisintekijöistä.

Niin, Kris Kristofferson (s. 1936) on siis ”se, joka näyttelee B-elokuvissa”. Hän on myös kirjoittanut lukuisia klassikkokappaleita, jotka tunnetaan muiden levyttäminä. Kristofferson itse ei ole ”laulaja laulaja”, mutten ole kuullut hänen biiseistään versioita, jotka nousisivat tunnelmaltaan hänen omien tulkintojensa yläpuolelle.

Tämä debyyttijulkaisu Kristofferson on yksi hienoimmista koskaan kuulemistani levyistä.  Luulin ettei sitä ole Turun pääkirjastossa. Voitte kuvitella riemuni, kun näin sen siellä hyllyssä pari viikkoa sitten. Levy alkaa sarkastisella Blame It On The Stonesilla, jossa nuorten ”pahuus” kehotetaan pistämään Rolling Stonesin piikkiin, vaikka kotona kaikki olisi päin sitä itseään. Rujon aloituksen jälkeen levy on hyvien melodioiden, sovitusten ja tietysti tekstien juhlaa.

Me And Bobby McGee tunnetaan Janis Joplinin kappaleena. Kristoffersonin oma versio on tyyni ja hillitty – varsin cool. Sunday Mornin’ Comin’ Down tunnetaan Johnny Cashin kappaleena. Minusta Kristoffersonin oma versio rökittää sen 5-0. Ankean sunnuntaiaamun piinaava tyhjyys pursuaa kaiuttimista. Äänimaisema tukee tarinaa aina ”somewhere far away a lonely bell was ringing” -fraasia seuraavia etäisiä kelloja myöten.  

Help Me Make It Through The Nightin on levyttänyt lähes kaikki. Kristoffersonin ääni takaa sen, ettei hänen versioonsa pääse liikaa sentimentaalisuutta. Veijarimainen Best Of All Possible Worlds kuvaa hysteerisesti ”putkasta putkaan” –elämää. Itkettävässä For The Good Timesissa pyydetään suhteen päädyttyä toista ”vielä kerran teeskentelemään, että rakastat minua – hyvien aikojen kunniaksi”.

Levyllä on myös läjä tuntemattomampia helmiä, kuten Law Is For Protection Of The People, joka kuvailee lain edustajien outoja prioriteetteja yhteisöä suojellessa – mainiten jopa Kristuksen ristiinnaulitsemisen yleisen ”turvallisuuden” nimissä:

– We don’t need no riddle speakin’ prophets

Scarin’ decent folks like you and me

No siree.

Levyllä ei ole ainuttakaan täyteraitaa. Soitossa ja soundeissa kuulee lämpöä, mutta myös baarin, jossa Kristofferson jonkin aikaa työskenteli. Loppuun ehdotan pientä kokeilua ensi kesäksi: Pistäkää tämä levy soimaan kesämökin terassilla siinä kymmenen maissa lauantai-iltana. Mikäli tunnelma ei ala kohota, on kaksi CD-levyä todennäköisesti vaihtunut kotelosta toiseen automatkan aikana.

The Ultimate Reviewer

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s