Viikon levynä Kosmos – Salattu Maailma

kosmos

Turkulainen folk/progeryhmä Kosmos julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2005. Aluksi bändin ulosanti oli hyvinkin rauhallista ja akustista. Mellotron on heti alusta lähtien ollut orkesterin sointia määrittävä yksityiskohta. Psykedeliavivahteet tulivat esille vasta toisen albumin kohdalla. Neljännellä levyllään Salattu Maailma Kosmos ammentaa edelleen sattumia 70-luvun alun folkin, psykedelian ja progen rikkaasta kuvastosta. Vaikka bändissä on vahva brittiläisen akustisen folkin karma, viitteet Love Recordsin 70-luvun tuotantoon ovat vahvoja. Progetuulahdukset ovat hienovaraisempia ja varsinkin Salattu Maailma -albumilla ne kietoutuvat mystisen psykedeliaverhon taakse.

Mellotron, hillitty akustisuus ja puhallinsoittimet luovat Kosmoksen ulosannille selkeät puitteet. Pentangle, Comus ja vaikkapa The Incredible String Band ovat jonkin asteisia sielun veljiä kuten myös vaikkapa Hector, Pekka Streng tai jopa Kaseva. Vinyyliversion kohdalla b-puoli on ”lennokkaampi” – jalat irti maasta ja pää avaruudessa. Parin siivun kohdalla mieleen tulee mainio kanadalais-saksalainen kokoonpano Emtidi.

Levyn lyriikat ovat kautta linjan ”toisesta todellisuudesta”. Moniselitteiset ja paikoin runollisen maalailevat tekstit luovat onnistuneesti 70-lukulaista viattomuuden auraa. Päivi Kylmäsen vokaalisuoritus on hienovaraisen särkyvää. Albumin vahvin olemus syntyy hyvällä tavalla todellsuuspakoisesta ulosannista, Kosmos ei suostu 2000-luvun muottiin vaan pitää kiinni viattomuuden vuosien napanuorasta.

Allekirjoittanut viihtyy erityisen hyvin levyn b-puolen eli viisujen Tuuli, Uni ja Takaisin virtaan seurassa. Herkän utuinen Tuuli ja Takaisin virtaan ovat cover-versioita ja varsinkin jälkimmäinen (Pekka Strengin ja Tasavallan Presidentin) hengentuote on tyylikäs versiointi. Uni on kuitenkin kaikessa avaruuden äärettömyydessään pysäyttävä hetki. Myös levyn nimibiisi Salattu maailma nousee enemmän kuin siivilleen.

Kosmoksen tavassa tehdä musiikkia on jotain kadehdittavan kaunosieluista ja puhdasotsaista – viatonta. Ajatonta. Salattu Maailma on virkistävä keidas nykypäivän meluavan muzakin keskellä.

J.Kaunisto

)

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uncategorized, Viikon levy

One response to “Viikon levynä Kosmos – Salattu Maailma

  1. kari vainionpää

    Kiitos kun mainitsit tuon emtidin. Omistin albumin Saat kauan sitten enkä ole enää muistanut esittäjän nimeä. Nyt kun näin sen kirjoitettuna tajusin heti, että niinpä, se se oli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s