Viikon levy – Hilary Hahn & Hauschka: Silfra

Hahn Hauschka Silfra

Harva pystyy pysymään klassisen musiikin huipulla yhtä hyvin kuin Hilary Hahn, kansainvälisesti tunnustusta saanut klassinen viulisti. Hän esiintyi vasta 16-vuotiaana Carnegie Hallissa ja jo 22-vuotiaana hänet valittiin Time-lehden toimesta Amerikan parhaaksi nuoreksi klassisen musiikin esittäjäksi. 34-vuotiaana Hahn on ollut pitkälti yli puolet elämästään yksi kuuluisimmista viulisteista alallaan, saavutus jota ei kannata väheksyä. Mutta klassisen musiikin lisäksi Hahn on myös jonkin verran kokemusta populaarimmaltakin puolelta  tehtyään yhtestyötä mm. alt-country laulaja/lauluntekijä Josh Ritterin, folk-artisti Tom Brosseaun, ja jopa …And You Will Know Us by the Trail of Dead’n, varsin räyhäkkään post-hardcore-alternative-yhtyeen kanssa. Hauschkan kanssa Hahn aloitti yhteistyön tämän levyllä Salon des amateurs jonka seurauksena kaksikko sitten päätti levyttää kokonaan yhteisen levyn.

Hauschka, eli oikealta nimeltää Volker Bertelmann on klassisen koulutuksen saanut pianisti, joka on erikoistunut preparoidulla pianolla tehtyyn musiikkiin. Hänen varhaisempi musiikillinen menestyksensä tuli God’s Favorite Dog-nimisessä hip hop-duossa. Pidettyään taukoa musiikkielämässä, hän ryhtyi tekemään taiteilijanimellä Hauschka kokeellisempaa musiikkia palaten nuoruutensa klassisen musiikin ja pianonsoiton pariin. Hauschkan soitin, eli Preparoitu piano tuli taidemusiikin käyttöön 1900-luvulla, kyseessä siis on tavallinen piano tai flyygeli, jonka kieliin kiinnitetään erilaisia esineitä, jotka muuttavat soittimen ääntä.Termin ”preparoitu piano” kehitti alun perin John Cage, 1940-luvulla teoksen Bacchanale yhteydessä, mutta itse ‘preparointia’ oli tehty jo aiemminkin.

Musiikki on mielenkiintoinen yhdistelmä kokeellista ja perinteistä, piano kolisee, kilisee, tikittää, viulun tuodessa herkkää, kaihoisaa tunnelmointia ja jylhiä, pakahduttavia hetkiä. Poissa on kokeelliselle- ja nykymusiikille usein tyypillinen tahallinen vaikeus, levyä kuuntelee mielellään, vaikka se ei ehkä olekaan kaiken aikaa varsinaisesti miellyttävää viihdemusiikkia. Levy äänitettiin pitkälti improvisaatioon pohjautuen melko lyhyessä ajassa Islannissa, ehkä ympäröivät maisemat ja luova vapaus ovat olleet vaikuttimina levyn kauniiseen ja kuulaaseen äänimaisemaan.

 Varaa levy

Antti Impivaara

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s