Viikon levy – Flaming Lips: Christmas on Mars

Christmas_on_mars_cover

Koetko joulunodotuksen turhan tavalliseksi ja mundaaniksi, kaipaisitko joululta jotain epätavanomaista ja outoa? No, ehkäpä silloin kannattaa niin katsoa kuin kuunnellakin Flaming Lipsien erikoinen jouluelokuva Christmas on Mars ja sen soundtrack-kylkiäislevy. Paketti tosin on tavanomaisessa CD-jewel-casessa, joten ehkä voisi ajatella että kyseessä on levy jonka mukana on elokuva.

Flaming Lipsien nokkamies Wayne Coyne käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan, jonka tekemiseen meni lopulta kokonaiset seitsemän vuotta. Suurin osa elokuvasta on kuvattu Coynen takapihalla omatekoisissa lavasteissa. Elokuva on kummallinen, kyllä, mutta outoa sopii odottaakin Flaming Lipsiltä – yhtyeeltä, jonka tuotoksiin kuuluu mm. neljältä levyltä neljällä soittimella yhtäaikaa esitettäväksi tarkoitettu Zaireeka, ideaa laajentava Two Blobs Fucking (12 Youtube-videota, jotka on tarkoitus saada soimaan yhtä aikaa), karkkipääkallon sisällä myyty levyn sisältävä muistitikku, vinyylilevy jonka muovissa oli artistien (mm. Ke$ha, Chris Martin jne verta).

Elokuva on äärimmäisen vaikeaselkoinen ja itsetarkoituksellisen outo. Sen synopsis on seuraavanlainen: Majuri Syrtis (Drozd) yrittää järjestää joulujuhliaja kärsii hallusinaatioista ilman käydessä vähiin kun Marsin siirtokuntaan on syntymässä ensimmäinen lapsi, lempeä, mykkä avaruusolento (Coyne) ilmestyy ja saa Syrtisin pukeutumaan joulupukiksi. Ehkä. Juonesta ei oikein voi puhua, elokuva pelaa kuvastollaan ja tunnelmallaan, ollen lähes Tarkovskimainen hetkittäin ja vaivaannuttavan pökkelö, varsin useinkin.

Elokuvaa vaivasivat monet ongelmat. Yksi osa ongelmaa elokuvan kestossa oli mm. päähenkilöä, majuri Syrtisiä esittävän multi-instrumentalisti Steve Drozdin huumeongelma, jonka vuoksi hänen ulkonäkönsä muuttui elokuvaa kuvatessa. Ja jatkuvat juonenmuutokset, joiden vuoksi jopa jo kuvattuja kohtauksia lopulta pudotettiin elokuvasta.

Elokuvan soundtrack sitten taas on hieno osoitus Flaming Lipsien kyvystä luoda upeita äänimaisemia, levyllä ei ole laulua, mutta sen sijaan se on upea elokuvamusiikkiesitys. Voisi toivoa, että Flaming Lips vielä tekisi johonkin toiseen elokuvaprojektiin musiikin.

Varaa levy

Antti Impivaara

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s