Viikon levy: Mari Rantasila – Kummalliset unet : Hectorin lauluja (2008)

rantasilaMitä tapahtuu, kun Hectorin musiikista poistaa kaiken rockin ja antaa tilalle iskelmää? Yllättäviä asioita. Mari Rantasilalta on ilmestynyt vuonna 2008 cover-levy, jolla hän tulkitsee omalla tyylillään Hectorin tuotantoa. Munatonta? Enimmäkseen. Siirappista? Paikoitellen. Huonoa? Ei ensinkään.

 

Mari Rantasila tunnetaan nykyään erityisesti Raid-sarjan tunnuskappaleesta Vain rakkaus. Tämä kokoelma kulkee samoissa tunnelmissa, eräänlaisessa vähäeleisessä draamassa, joka sopii Rantasilan tulkintaan ja valittuihin kappaleisiin useimmiten oikein hyvin.

Levyn nimeksi on nostettu sanapari kakkosraidan laulutekstistä: ”unet kummalliset minut menneisiin vie”. Kummalliset unet nojautuu muutenkin voimakkaasti sanoituksiin. Albumille poimitut kappaleet eivät edusta Hectorin aivan tunnetuinta hittiosastoa, vaikkakin rakkautta tunnustava Jos Sä tahdot niin onkin kuultu viime vuosina muidenkin cover-versioina.


Parhaiten Rantasilan pehmeä tulkinta ja musiikin iskelmällinen sovitus toimivat humanistisempien kappaleiden kanssa. Kun tulkinta on helposti sulavaa, sanomalle jää tilaa. Kappaleet Sota on kaunis ja Kaikki tahtoo rakastaa soivat lempeää ymmärrystä.

Kappaleista kuulee selvästi, milloin laulu kolahtaa Rantasilalle itselleen oikein tosissaan. Suurenmoinen tyttöOmassa kotonaHysteeri ja Yhtenä iltana ovat täynnä hienoja hetkiä, jolloin artisti heittäytyy kappaleen vietäväksi. Hysteeri on muutenkin kiinnostavaa kuultavaa, sillä harvemmin aikuista Rantasilaa pääsee kuulemaan niin vapautuneen rumana ja lähes punk-henkisenä. Tätä otetta olisi toivonut levylle enemmänkin.

Marraskuun pimeihin iltoihin tämä levy sopii taustalle erinomaisesti. Kappalevalikoiman sanoitukset ovat täynnä ihmetystä ja ymmärrystä, ja Rantasilan äidillinen lempeys hivelee korvia hiljaisella tavalla. Tämä levy ei räjäytä tajuntaa, eikä se siihen pyrikään. Tutustumisen arvoinen se on silti.

Laura Ahlstedt

Kappalelistaus:

01. Olet lehdetön puu
02. Nostalgia, osa 1
03. Suurenmoinen tyttö
04. Omassa kotona
05. Jos Sä tahdot niin
06 Lapsuuden loppu
07 Sota on kaunis
08 Kuinka voit väittää
09 Hysteeri
10 Kaikki tahtoo rakastaa
11 Olet mun kaikuluotain
12 Yhtenä iltana

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s