Konsertti: Musorgskin Näyttelykuvia pianotaiteilija Paul Lewisin huikeana tulkintana

Modest Musorgski: Näyttelykuvia

Näyttelykuvia, Kuvia eräästä näyttelystä, on Modest Musorgskin pianosarja, jonka hän sävelsi ystävänsä Viktor Hartmannin muistonäyttelyn maalausten innoittamana vuonna 1874.  Teos koostuu 10 osasta, joita liittää toisiinsa ns. kävelyteema, ”promenade” ja sitä pidetään yhtenä romanttisen pianokirjallisuuden merkittävimpänä luomuksena. Maurice Ravelin orkesterisovitus teoksesta lienee yleisölle alkuperäistä pianoversiota tunnetumpi.

Englantilaisen pianotaiteilijan Paul Lewisin Tapiolasalissa PianoEspoo 2013  -festivaalin avajaiskonsertissa 15.10. soittama Näyttelykuvia oli huikaisevan vivahderikas ja jännittävä matka ohi vanhan linnan ja katakombien, ohi leikkivien lasten ja torilla kiistelevien naisten. Paul Lewis säilytti jännityksen loppuun asti: päätösosa Kiovan suuri portti nosti jylhässä hitaassa majesteettisuudessaan ihokarvat pystyyn ja konsertin väliajallakin flyygelin virittänyt pianonvirittäjä joutui varmasti hommiin myös esityksen jälkeen, sen verran  kiihkeää oli Paul Lewisin soitto. (Teksti Heli Pohjola)

Näyttelykuvien Ravelin orkestroimaa versiota löytyy Vaski-kirjastosta paljon, mm. Valeri Gergijevin johtama Wienin filharmonikkojen Pictures at an exhibition –CD-levy. Linkki verkkokirjastoon.

Sekä piano- että orkesteriversio on levyllä, jolla esiintyvät pianisti Yefim Bronfman ja Berliinin firlharmonikot johtajanaan Carlo Maria Giulini. Linkki verkkokirjastoon.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): konsertit, Musasto suosittelee, Taidemusiikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s