Van Morrisonin klassikko on Viikon levy

Van Morrison: Astral Weeks (1968)

Van Morrison: Astral Weeks.Suuri yleisö tuntee Van Morrisonin pophitistä Brown Eyed Girl, mutta kriitikot ja fanit nimeävät usein Astral Weeksin hänen parhaaksi työkseen. Se on Morrisonin toinen studioalbumi, ja ilmestyttyään vuonna 1968 se ei saanut kovinkaan suurta kaupallista vastaanottoa, vaikka kriitikot ja musiikkialan ihmiset sitä ylistivätkin. Vuosien varrella albumin asema musiikkimaailman klassikkona on kuitenkin vahvistunut. Rolling Stone, Guardian, Time ja Mojo ovat listanneet Astral Weeksin kaikkien aikojen parhaiden levyjen joukkoon.

Van Morrisonin klassikko on huikea sekoitus folkia, rockia, bluesia, jazzia ja klassista musiikkia. Se soljuu soittimesta tajunnanvirtamaisesti, luottaen improvisaatioon, symboliikkaan sekä virtuoosimaiseen soitto- ja laulutaitoon. Astral Weeksin tekemiseen ei tarvittu suuria tuotantokoneistoja eikä mahdottomia määriä studioaikaa. Van soitti kappaleet kerran studiossa olleille jazzmuusikoille ja sen jälkeen ne äänitettiin, usein ensimmäisellä otolla, kolmen lyhyen session aikana live-äänityksinä. Ainoastaan jousi- ja puhallinsoittimet lisättiin jälkikäteen.

– If I ventured in the slipstream
Between the viaducts of your dreams
Where the mobile steel rims crack
And the ditch and the backroads stop
Could you find me
Would you kiss my eyes
And lay me down
In silence easy
To be born again.

Van Morrison vuonna 1968.Levyn teemat liikkuvat rakkauden, kaipuun, yksinäisyyden ja elämän yksinkertaisen ihmeellisyyden välillä. Tajunnanvirtatekniikka ja runomaisuus ovat vahvasti läsnä kappaleiden teksteissä ja levyn tunnelma ilmeneekin ennemmin mielikuvien ja tuntemuksien kuin tarkkojen ja täsmällisten sanallisten viestien avulla. Astral Weeks ei välttämättä avaudu ensimmäisellä eikä toisellakaan kuuntelukerralla, mutta siihen paneutuminen on takuulla vaivan arvoista.

Antti E.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s