Dawn McCarthy & Bonnie ’Prince’ Billy tekivät Viikon levyn

Dawn McCarthy & Bonnie ’Prince’ Billy: What The Brothers Sang (2013)

What The Brothers Sang (2013).Will Oldham on ollut Yhdysvaltalaisen vaihtoehtokantrin kantavia voimia 1990-luvulta alkaen. Oldham on levyttänyt ristimänimensä lisäksi ainakin nimikkeillä Palace, Palace Music, Palace Brothers ja Bonny Billy. Vuodesta 1998 lähtien valtaosa materiaalista on ilmestynyt  Bonnie ’Prince’ Billy nimen alla. Tuotteliasta artistia on versioinut itse Johnny Cash ’American’ -sarjan kolmannella albumilla.

Tällä kertaa on Bonnie ’Prince’ Billyn vuoro siirtyä lainakappaleiden pariin. Yhdessä indiefolkbändi Faun Fablesin solistin Dawn McCarthyn kanssa syntyi levyllinen herkkiä balladeja Everly Brothersin kappaleista. 50-60-luvuilla huippusuosiota nauttineen veljesduon vaikutus popmusiikkiin on ollut kiistaton. Kentuckylaiset Don ja Phil Everly saavuttivat listamenestystä esimerkiksi hiteillään Bye Bye Love, Wake Up Little Susie ja All I Have To do Is Dream. Yhtyeen kauniit lauluharmoniat kuuluvat vaikutteina niin Simon & Garfunkelin kuin vaikkapa The Beatlesin tuotannossa. Vuosikymmenien varrella Everly Brothersia ovat tulkinneet muiden muassa Bob Dylan, R.E.M. ja kesällä Flow’n lavallakin nähty Cat Power.

What The Brothers Sangin kappalevalinnoissa on vältelty itsestäänselvyyksiä ja isoista hiteistä on mukana vain Devoted To You. Levyn tunnelma on kauttaaltaan seesteinen ja kokonaisuutta rikkoo vain rokkaavampi raita Somebody Help Me. Billyn valittava nasaali tuo särmää sovituksiin ja sointuu hienosti McCarthyn puhtaaseen ääneen. Everly Brothersin teknisesti hiottuun laulantaan pari ei toki yllä, eikä se liene tarkoituskaan.

Bonnie ’Prince’ Billyn oman tuotannon perusvire on hallitsevasti synkkä ja onkin mielenkiintoista kuulla miestä esimerkiksi kepeän Milk Train  –kappaleen äärellä. Dawnin ja Bonnien duetoista paistaa aito kunnioitus tribuutin kohteeseen. Huolellisesti tuotettu albumi kumartaa esikuvilleen unohtamatta kuitenkaan jättää biiseihin omaa leimaa. Instrumentaatio on laaja ja kantriperinteikäs steel-kitaroineen ja harmonikkoineen.

Levy on loistava kiireettömän sunnutaiaamun soundtrack ja voi toimia alkusysäyksenä niin Everly Brothersin kuin vaikkapa Oldhamin tai Dawn McCarthyn tuotantoon tutustumisessa.

-Henri

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s